Agricultorii care cultiva si comercializeaza legume si fructe se pot asocia in grupuri sau organizatii de producatori, in functie de cit de mari sint numarul de membri si productia, pentru a primi finantari de pina la 5% din vinzarile dintr-un an, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Agriculturii. Pentru a fi recunoscuti ca grup de producatori, minimum cinci agricultori care au vindut intr-un an legume si fructe de peste 20.000 de euro (fara TVA) trebuie sa depuna un plan de recunoastere si o serie de documente la Ministerul Agriculturii, pentru obtinerea unui aviz preliminar.

Asociatiile mai trebuie sa indeplineasca conditii precum vinzarea produselor doar prin intermediul grupului, cu unele exceptii, sau adoptarea deciziilor in mod democratic. Avizul preliminar inseamna ca agricultorii pot functiona ca grup si pot beneficia de finantare pentru a se dezvolta, devenind organizatie, prin planul de recunoastere.

Acest plan trebuie sa se deruleze pe cel mult cinci ani. Astfel, grupurile de producatori de legume si fructe ale caror vinzari nu depasesc un milion de euro vor putea primi o finantare de 5% din valoarea vinzarilor anuale, in primul si in al doilea an de functionare, pragul reducindu-se la 4% in al treilea an, 3% in al patrulea si la 2% in al cincilea an. Pentru grupurile care au vinzari mai mari de un milion de euro, cotele se reduc, fiind incadrate intre 1,5 si 2,5%.