Aproape 3.000 de organizatii neguvernamentale din Rusia au fost nevoite sa-si inceteze activitatea.

Potrivit Serviciului Federal de Inregistrare (FSR), cauza acestei retrageri colective a organizatiilor este o lege adoptata anul trecut, care a intrat in vigoare la 17 aprilie 2006 si care obliga ONG-urile sa se prezinte periodic la FSR cu rapoarte trimestriale. Documentele trebuie sa contina informatii detaliate despre toate activitatile demarate si de asemenea despre fondurile folosite. Oficialii rusi se apara spunind ca prin aceste reglementari nu au urmarit decit sa adune informatii care ulterior vor fi folosite in studii statistice, relateaza „Le Monde".

Alexandre Stepanov, directorul departamentului FSR care se ocupa de organizatiile neguvernamentale, a declarat pentru AFP ca, potrivit legii in vigoare, 427 de ONG-uri vor fi lichidate pentru ca nu au prezentat documentele necesare la timp, iar alte 2.307 isi vor putea continua activitatea doar ca persoane fizice.

Multe dintre ONG-uri contesta legea si o pun pe seama interesului politic. „Aceasta lege este consecinta dorintei maniace a autoritatilor ruse de a controla in totalitate initiativa civila ca pe vremea Uniunii sovietice", a declarat Elena Jemkova, directorul executiv al organizatiei Memorial care sustine drepturile omului in Rusia.