Potrivit primarului din Apata, aproape zilnic autoritatile locale primesc plangeri ca romii le fura de pe proprietati. Seceta din acest an si recoltele putine au aprins scanteia. Sute de romi si maghiari, etnii majoritare in comuna, s-au infruntat in
Potrivit primarului din Apata, aproape zilnic autoritatile locale primesc plangeri ca romii le fura de pe proprietati. Seceta din acest an si recoltele putine au aprins scanteia. Sute de romi si maghiari, etnii majoritare in comuna, s-au infruntat inarmati, jandarmii reusind sa aplaneze un posibil macel. Potrivit sefului Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov, Eugen Pop, conflictul a izbucnit dupa ce un grup de romi a fost surprins de o patrula a politiei comunitare si a primariei in timp ce furau lucerna din culturile agricole ale comunitatii maghiare. Precizam ca in Apata, majoritatea locuitorilor sunt romi (55%, peste trei mii de oameni), 30% sunt maghiari, iar restul romani. Politistul a dat alarma si, la scurt timp localnici din ambele tabere, romi si maghiari, s-au inarmat cu bate, furci si topoare pentru a-si apara conationalii. Jandarmeria si Politia au intervenit dupa miezul noptii, reusind in cele din urma sa aplaneze un conflict ce putea avea urmari extrem de grave. "Printr-o prezenta suficienta a fortelor care au sosit in zona, atat din partea politiei cat si din partea jandarmilor, am reusit sa descurajam manifestarile turbulente, iar numarul posibil al victimelor a fost redus la maximum. La ora actuala sunt cinci persoane (atat de etnie roma cat si maghiara) care au acuzat loviri, dar sunt loviri superficiale, fara sa fie nevoie de vreo spitalizare. Efectivele noastre care au sosit in zona au reusit sa restabileasca ordinea fara sa fie nevoie de o interventie in forta si acesta este un lucru imbucurator. Am actionat in noaptea de marti spre miercuri cu 130 de jandarmi iar pe timpul zilei de astazi (miecuri) avem in continuare efective prezente in zona, reduse numeric, dar suficiente ca sa previna o reescaladare a violentelor. Aceste masuri se vor lua si in continuare, urmand ca misiunea de mentinere a ordinii publice, care este atributul politiei, sa fie reluata de catre acestia. Noi o sa-i sprijinim daca situatia o va impune", ne-a declarat generalul Pop.
Furturile au avut loc pe pamanturile apartinand comunitatii maghiare, a mai declarat generalul Eugen Pop. "Din discutiile pe care le-am avut la primarie, am inteles ca au mai fost cazuri de acest gen, trebuia doar o scanteie ca lucrurile sa scape de sub control. Am reusit insa sa prevenim incidente ce se puteau lasa cu pierderi de vieti omenesti, incendieri de bunuri etc". Potrivit primelor cercetari, aproximativ 400 de persoane au participat la confruntari, din care 300 de etnie roma si restul maghiari. S-au inregistrat distrugeri (spargeri de geamuri, usi, garduri) la mai multe locuinte. Generalul Pop ne-a precizat ca, deocamdata, nu s-au operat retineri. "Lasam lucrurile sa se linisteasca, apoi politia va instrumenta cazurile. Cei prinsi la furat vor fi chemati la politie si vor fi audiati. In functie de rezultatele anchetei, vor fi aplicate normele legale in vigoare", a mai spus seful Jandarmeriei Brasov. Preventiv, jandarmii vor mai patrula in comuna inca 2-3 zile.
Primarul comunei Apata, Iuliu Boloni, spune ca nu e zi in care localnicii sa nu vina la primarie pentru a reclama ca romii la fura din culturile agricole, in special lucerna pentru caii pe care-i detin. E drept, a spus el, nu toti romii sunt de acuzat ci "cateva familii care le creeaza si lor probleme", desi localnicii spun ca numarul celor ce fura este mult mai mare. "Am format o comisie mixta, maghiari, romani si romi, pentru a stabili regulamente si grupuri de paza. Vrem ca din acele grupuri de paza sa faca parte cetatenii din toate taberele, in total 15-20 de oameni". Consiliul Local va hotari si suplimentarea numarului de politisti in comuna. Edilul a confirmat ca romii au furat de pe pamanturile maghiarilor. "Treaba se tot repeta de cativa ani. In fiecare zi am avut plangeri pentru furturi si tensiunile s-au acumulat". "Anul acesta, a spus Boloni, a fost cel mai rau, din cauza secetei recoltele au fost putine si scanteia a izbucnit, era de asteptat. Ce putem face este sa organizam mai bine acele grupuri de paza. Daca se va fura in continuare, nu stiu la ce se va ajunge", a mai spus primarul.
"Ii indemn pe romi la liniste, sa-si vada de treaba pentru ca cei vinovati vor raspunde in fata legii, nu trebuie sa ne facem singuri dreptate", a declarat, la randul sau, "regele" romilor Florin Cioaba, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, Asociatia Romilor RomaniCriss se afla la fata locului pentru a analiza problemele, urmand sa-l informeze. "Nu este bine ce s-a intamplat. Nici romii nu au procedat corect, dar pana nu stiu exact ce a fost acolo nu vreau sa spun mai multe" a afirmat Cioaba.
Cruci cu sange pe usile romilor din Baia Mare
Cruci desenate cu sangele unei gaini au aparut pe usile mai multor locuinte de romi dintr-un bloc social din Baia Mare, autorul declarand ca a vrut sa le transmita un avertisment locatarilor care isi trimit copiii la cersit, potrivit Mediafax. Locatarii blocului 46 de pe strada Horea si-au gasit, ieri, usile vopsite si au alertat imediat politia si jandarmii baimareni. Seful Politiei Baia Mare, comisarul Ionel Todoran, a declarat ca autorul este un baimarean, pe nume Adalbert Gal. Barbatul si-a recunoscut fapta. "M-am gandit ca asa se vor speria si nu isi vor mai lasa copiii cu miloaga pe afara". a declarat Adalbert Gal. (DEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.