Directorul Institutului Revolutiei Romane (IRR), Claudiu Iordache, i-a adresat ieri o scrisoare deschisa lui Sorin Iliesiu in care ii acuza pe membrii Comisiei Tismaneanu ca nu recunosc meritele Revolutiei din Decembrie 1989.


Membru
Directorul Institutului Revolutiei Romane (IRR), Claudiu Iordache, i-a adresat ieri o scrisoare deschisa lui Sorin Iliesiu in care ii acuza pe membrii Comisiei Tismaneanu ca nu recunosc meritele Revolutiei din Decembrie 1989.


Membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, regizorul Sorin Iliesiu este acuzat de Claudiu Iordache ca sustine "inflexibil", cu o "frecventa suspecta", ca Raportul Tismaneanu privind condamnarea crimelor comunismului este un act oficial al statului roman. "In acest studiu, autorii lui afirma ca documentul cel mai important al Revolutiei Romane este cel al Societatii Timisoara din 14 martie 1990. Spre deosebire de acestia insa, eu nu am auzit de Revolutia din martie 1990! Atunci cand dictatorul era la putere si din ordinul lui erau impuscati oameni nevinovati, la Timisoara a fost infiintat in 20 decembrie 1989 primul partid antitotalitar, Frontul Democrat Roman. Unde erati atunci? Proclamatia Frontului Democrat Roman, citita din balconul Operei in dimineata zilei de 21 Decembrie in fata a 100.000 de oameni, impreuna cu manifestul "A cazut tirania!", tiparit in toate limbile locuitorilor Banatului, constituie primele documente ale Revolutiei, alaturi de cele de la Bucuresti ale Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Proclamatia de la Timisoara, in schimb, a fost facuta publica trei luni mai tarziu, atunci cand armele incetasera de mult sa mai vorbeasca. Raportul Tismaneanu divulga, de fapt, intentia unei confiscari brutale, grosolane si imorale!", acuza Iordache in scrisoarea deschisa adresata lui Iliesiu. Directorul IRR ii reproseaza totodata lui Iliesiu ca membrii Comisiei Tismaneanu nu recunosc meritul Revolutiei din Decembrie 1989, asa cum o face Proclamatia de la Timisoara. "Dumneavoastra, impreuna, l-ati convins pe presedintele Traian Basescu (care, dupa spusele domniei sale, a privit Revolutia la televizor) sa va cautioneze cu puterea sa reprezentativa! Dumneavoastra l-ati indus in eroare! Dumneavoastra l-ati inselat! Semn ca nu ignoranta, ci raul interes v-a mentinut pe aceasta pozitie. Cum oare au fost convinse persoane ale grupului de redactare, dintre care pe unele le cunosc si le apreciez, sa-l urmeze pe dl Tismaneanu in aceasta aventura ramane un mister", puncteaza Iordache.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.