Subsidiara din Romania a companiei franceze Danone confirma ca a retras din magazinele din Romania iaurturi cu fructe asupra carora planau suspiciuni de contaminare cu dioxina. "In prezent, in Europa, institutiile insarcinate cu siguranta alimentelor
Subsidiara din Romania a companiei franceze Danone confirma ca a retras din magazinele din Romania iaurturi cu fructe asupra carora planau suspiciuni de contaminare cu dioxina. "In prezent, in Europa, institutiile insarcinate cu siguranta alimentelor efectueaza investigatii in legatura cu alerta europeana privind prezenta unei contaminari cu dioxina in guma guar provenind din India (...). Pe 17 august, impreuna cu ANSVSA din Romania, s-a efectuat identificarea cantitatilor de produs care au avut legatura cu alerta europeana. Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul Autoritatii, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie", se arata intr-un comunicat al Danone Romania. "In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise", se mai arata in comunicatul Danone. Rezultatele testelor vor fi disponibile saptamana viitoare.
Fasole indiana in iaurt european
Danone mai precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind un ingredient folosit la unele preparate din fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 grame). Aditivul E412, cunoscut sub denumirea de guma guar, este folosit de obicei ca emulsificator si stabilizator in compozitia unor alimente precum lactate, inghetate, produse de panificatie si din carne si este obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta. In Ungaria autoritatile au avertizat, la inceputul lunii august, ca produsele ce contin aditivul E412 ar trebui evitate.
Haine cancerigene din China
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va analiza mai multe sortimente de imbracaminte, importate din China, acestea putand fi periculoase pentru sanatate din cauza unor substante care intra in compozitia culorilor cu care au fost vopsite acestea.
Potrivit unui comunicat de ieri al Autoritatii, s-au dispus masuri de supraveghere a pietei de haine, dupa ce au aparut informatii potrivit carora in Noua Zeelanda s-au descoperit haine importate din China, pentru adulti si pentru copii, avand in compozitie lana si bumbac, cu continut ridicat de formaldehida. "S-a stabilit o lista de articole de imbracaminte pentru care exista suspiciunea ca ar contine formaldehida, articole care vor fi prelevate aleatoriu, de pe intreaga piata romaneasca", a comunicat ANPC. Formaldehida este o substanta toxica folosita in vopseaua cu care se imprima hainele, fiind inclusa in clasa substantelor posibil cancerigene. In cazul expunerii pentru putin timp la o cantitate mare de formaldehida subiectii pot suferi de iritatii ale ochilor, nasului, gatului sau pielii, iar in cazul cresterii expunerii la substanta se pot dezvolta cancere pulmonare, in special la copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.