Oare ce-o fi intelegand domnul Cartianu prin "dogme"? Probabil ca niste norme anacronice asemanatoare cu acele prevederi invechite, ramase neschimbate de sute de ani in legislatia britanica, sau niscaiva obiecte perimate, cum ar fi trasurile in secol
Oare ce-o fi intelegand domnul Cartianu prin "dogme"? Probabil ca niste norme anacronice asemanatoare cu acele prevederi invechite, ramase neschimbate de sute de ani in legislatia britanica, sau niscaiva obiecte perimate, cum ar fi trasurile in secolul vitezei. Dupa varsta, domnul Cartianu nu pare sa fi trecut pe la Academia "Stefan Gheorghiu", farul ideologiei oficiale odinioara, unde un fost cazangiu ori sculer-matriter explica auditoriului cat de nociva si reactionara este Biserica - aceasta frana in calea progresului.
Mie imi e simpatica filosofia de bodega, dar nu atunci cand este altoita pe ideologie de stanga, formulata apodictic, cu ton de revolutionar marxist - asa cum procedeaza domnul Cartianu. Nu stiu daca indemnul rostit la Realitatea TV a fost inclus si in vreun articol al dsale din "Evenimentul zilei", intrucat, asa cum spuneam, nu am avut onoarea sa-i citesc textele care ii apar acolo, cu fotografie, in vecinatatea editorialelor unor cunoscuti intelectuali. Poate ca tot intalnind in ele, inainte de a le trimite la tipar, indemnuri-cliseu adresate Bisericii: sa se "modernizeze", sa se "adapteze" la prezent, sa se "implice mai mult", domnul Cartianu s-a decis sa abordeze si el subiectul. Sentinta sa, care osandea "dogmele medievale ale Bisericii", m-a teleportat deodata in anii '50 ai secolului trecut, in epoca tovarasilor Leonte Rautu si Iosif Kisinevski... Daca "Evenimentul zilei" are redactori manati de asemenea convingeri, pentru consecventa, in loc de reclame la Ford si Peugeot, ar trebui sa tipareasca reclame cu lampase, secere, salopete, lodene, aparate de radio Pionier, respectiv lozinci de genul: "Ana, Luca si cu Dej/Taie capul la burgheji", "Stalin si poporul rus/Libertate ne-au adus", "O, imperialist american/cadea-ti-ar bomba in ocean!"... Toate acestea consuna nu doar cu opinia domnului Cartianu despre "dogmele medievale", ci si cu lupta neobosita pe care "Evenimentul zilei" o duce impotriva oligarhilor. Sunt sigur ca numele domnului Cartianu se gaseste intre semnatarii Apelului la care au subscris iarna trecuta 50 de intelectuali romani.
Scrasnetul marxist, progresist, antidogmatic si - mai ales - antireactionar al domnului Grigore Cartianu mi-a reamintit o istorie cu Suzana Gadea. Aceasta cucoana cu fizic de Chirita si brate de grosimea parizerului, disparut pe atunci din magazine, era in anii '80 ai secolului trecut - o spun pentru tineri - un fel de ministru al ideologiei comuniste. Din motive de "imagine", regimul se hotarase sa publice in traducere romaneasca "Istoria credintelor si ideilor religioase" de Mircea Eliade. Descoperind acest titlu, bizar pentru ea, in planul unei edituri, Suzana Gadea cere relatii, iar apoi il suna pe directorul editurii respective, spunandu-i: "Tovarase X, stiu ca exista aprobare pentru aparitia acestei lucrari, dar vreau sa vad daca autorul are orientare ideologica marxista revolutionara, asa incat te rog sa te prezinti maine dimineata la 10 cu Eliade asta la mine!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.