Statul roman ar putea sa stearga definitiv condamnarile politice si administrative, nereabilitate inca, pronuntate impotriva catorva sute de mii de detinuti politici in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

In cazul in care proiectul
Statul roman ar putea sa stearga definitiv condamnarile politice si administrative, nereabilitate inca, pronuntate impotriva catorva sute de mii de detinuti politici in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

In cazul in care proiectul va deveni lege, unele condamnari vor fi inlaturate de drept, iar altele vor putea fi stabilite de justitie ca avand caracter politic, in trei ani de la intrarea in vigoare a  prevederilor. "Daca fostii detinuti au decedat, rudele lor, pana la gradul IV inclusiv, sau organizatiile care justifica interes moral au dreptul sa demareze procedurile. Vor fi acordate despagubiri morale, materiale si repuneri in drepturi", a declarat ieri ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu.


DUPA 14 ANI. Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu, si-a exprimat teama ca proiectul sa nu fie blocat ca si in alte dati: "Sunt sceptic, de 14 ani astept sa devina lege". Fostul detinut politic i-a rugat pe membrii Executivului sa nu transforme proiectul intr-o ordonanta de urgenta, pentru ca "romanii sa vada mentalitatea alesilor tarii". Tudor Chiuariu a dat asigurari insa ca in septembrie proiectul va ajunge la Guvern si ca pana la sfarsitul sesiunii parlamentare ar putea fi adoptat ca lege. "Avem sprijin din partea celor mai multe formatiuni politice", a spus ministrul.


La randul sau, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (ICCR), Marius Oprea, a povestit dificultatile cu care s-a confruntat pana acum: "Cel mai greu a fost sa adunam dovezi, pentru ca arhivele, actele despre deportari si concentrari in lagare au fost gestionate de serviciile secrete. Sunt secrete de stat - acte prin care se consemneaza suferinta".


Presedintele ICCR a sustinut de asemenea ca are in proiect un act normativ prin care sa fie micsorate pensiile fostilor securisti: "Nu este normal ca un detinut politic sa primeasca 500 RON, iar un fost securist - 5.500 RON. Diferenta e prea mare".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.