Un post de conducere la ANI este dorit de 28 de persoane. Victor Alistar vrea sa fie presedinte.

Ultimul inscris in cursa, cu doar citeva minute inainte de inchiderea listelor, este Victor Teodor Alistar, directorul Transparency International. El va concura cu alte 12 persoane pentru aceasta functie, iar pentru functia de vicepresedinte s-au inscris 14 persoane. Prima candidatura, din 10 august, este a lui Chis Radu, care insa nu a specificat pentru ce post se inscrie la concurs.

Aceasta a dat nastere la discutii in cadrul Consiliului National de Integrare, mai ales ca membrii comisiei de organizare a concursului nu au luat o decizie, desi era in atributiile lor. Acestia insa nu au venit la discutii, iar cel prezent a preferat sa lase decizia in sarcina CNI. Astfel, Marian Zlotea, reprezentantul PD in Consiliu, membru al comisiei de organizare a concursului, contesta chiar legalitatea votului dat in ultima sedinta a CNI pentru tematica si bibliografia de concurs. Mai mult, Zlotea a solicitat demisia presedintelui Consiliului pentru ca a acceptat sa valideze votul dat de un supleant, acesta din urma replicind insa ca nu a existat nici o ilegalitate si ca fiecare are dreptul sa-si spuna parerea. „Votul dat de supleant este legal", a spus Nicu Marcu, presedintele CNI.

In sedinta CNI de marti seara s-au aprins spiritele pentru ca Simona Teodoru, reprezentantul PSD, a solicitat prelungirea termenului de inscriere la concurs, pe motiv ca mai sint si alti doritori. Intrucit alti membri ai Consiliului au considerat aceasta prelungire o aminare a organizarii concursului, s-au iscat noi discutii. In cele din urma, termenul nu a fost prelungit si s-a trecut la examinarea dosarelor.