E 211 este foarte periculos pentru organism
Ingredientul principal este uleiul, in care producatorul a scaldat putin usturoi granulat, sapte aditivi alimentari si cateva alte ingrediente. Combinatia lor poate afecta sanatatea tututor consumatori
E 211 este foarte periculos pentru organism
Ingredientul principal este uleiul, in care producatorul a scaldat putin usturoi granulat, sapte aditivi alimentari si cateva alte ingrediente. Combinatia lor poate afecta sanatatea tututor consumatorilor.


Sos de usturoi cu pulpa de usturoi ar vrea sa fie un mujdei. Numai ca au fost adaugati atatia aditivi alimentari, incat produsul arata mai degraba ca un experiment chimic. Eticheta integrala a sosului de usturoi Univer specifica urma-toarele ingrediente: "ulei vegetal (45%), apa, crema de usturoi (9%), mustar, zahar, amidon modificat din porumb si grau (E 1422, 1450), sare, granule de usturoi, regulator de aciditate (acid lactic), praf de oua (0,18%), ulei de usturoi, conservanti (E 202 - sorbat de potasiu, E 211 - benzoat de sodiu), stabilizatori (E 412 - guma guar, E 415 - guma xantan), antioxidant E 385 - etilen-diamino tetraacetat de calciu disodic (EDTA)".


ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune despre produs ca este un sos cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi vegetale continand o serie de aditivi alimentari, agenti de ingrosare si stabilizare (amidonuri modificate), guma guar - "celebrul" E 412, antioxidant - EDTA, conservanti E 202 si E 211. Datorita continutului ridicat de ulei vegetal, produsul are o densitate calorica mare. Benzoatul de sodiu provoaca alergii si crize de astm persoanelor sensibile. Produsul contine si trei surse de sodiu de care trebuie tinut cont in contextul unei diete care sa nu depaseasca 6 g sare/zi. Produsul nu poate substitui consumul de usturoi crud, care are virtutile binecunoscute si care nu se pastreaza in conditiile de procesare ale acestui sos. Mai mult, acest sos nu are nimic in comun cu mujdeiul traditional.


CONCLUZII. Din cauza compozitiei, sosul nu este recomandat de specialistul nostru copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, astmaticilor, alergicilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor cardiovasculari, hepatici, renali, celor cu afectiuni dermatologice, persoanelor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de diferite tipuri de cancer.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.