Parcul National Retezat a dat aviz favorabil Planului Urbanistic Zonal pentru DN66A, care strabate rezervatia de la Campul lui Neag pana la Baile Herculane.


"Majoritatea membrilor Consiliului stiintific si-au dat acordul pentru PUZ-
Parcul National Retezat a dat aviz favorabil Planului Urbanistic Zonal pentru DN66A, care strabate rezervatia de la Campul lui Neag pana la Baile Herculane.


"Majoritatea membrilor Consiliului stiintific si-au dat acordul pentru PUZ-ul prezentat, ceea ce inseamna ca solicitarile noastre au fost respectate", a declarat Erica Stanciu, presedintele Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat. Lucrarile la DN66A au fost sistate la data de 7 iunie de comisarii Garzii de Mediu, intrucat constructorul lucra fara avizele si acordurile de mediu obligatorii, desi fusese anterior amendat. Constructia drumului a fost contestata in mai multe randuri de activistii de mediu, care protestau fata de "distrugerea" unui ecosistem pe care l-au calificat drept "unic in Romania".


PROBLEME. Lucrarile la acest tronson au fost incepute in anul 1999, cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor, iar primele fonduri au fost aprobate chiar de el. Presedintele a transmis, la 9 iulie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sesizarea cu privire la verificarea conditiilor sistarii operatiunilor de constructie efectuate pe DN66 A Uricani - Campul lui Neag - Herculane. Presedintele considera ca "oprirea lucrarilor este de neinteles si poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate impiedica si dezvoltarea zonei", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. Basescu a cerut Parchetului sa stabileasca "daca ratiunea pentru care lucrarile au fost sistate si daca modul de gestionare a acestei operatiuni, respectiv prevederea sau nu a unor lucrari de conservare, nu intra sub incidenta legii penale".


Muncitorii vor incepe lucrarile la DN66A imediat dupa ce vor obtine aprobarile necesare de la Ministerul Mediului si cel al Transporturilor. "Acum vor trebui sa obtina aprobarile necesare de la Ministerul Mediului si cel al Transportului, in baza carora - conform promisiunilor facute inca din luna noiembrie 2006 - noi vom aviza lucrarile la drum pana in zona Campusel", spune Erica Stanciu. "Nu cred ca vom intampina probleme la cele doua ministere, pentru ca singurii care s-au opus executarii lucrarilor au fost cei de la Consiliul stiintific al PNR", a spus Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. "Pentru a debloca lucrarile trebuie adoptat PUZ-ul, care sa interzica constructia in zona de protectie a Parcului National Retezat, asa cum a solicitat administratia parcului. Imediat ce se va adopta acest plan de urbanism zonal, vom relua lucrarile", declara acum a luna Ludovic Orban, ministrul Transporturilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.