La aproape 50 de ani de la data primei aparitii, ''On the road'' ("La drum"), romanul-cult al generatiei "Beat", va vedea inca o data lumina tiparului, de data aceasta in varianta necenz
La aproape 50 de ani de la data primei aparitii, ''On the road'' ("La drum"), romanul-cult al generatiei "Beat", va vedea inca o data lumina tiparului, de data aceasta in varianta necenzurata. Cel putin asta sustin editorii, relateaza publicatia "Il Messaggero" citata de Rompres. "On the road", acum intr-o noua prezentare, isi va delecta cititorii cu scenele erotice "forfecate" in secolul trecut, amatorii genului putand afla de aceasta data si numele adevarate ale protagonistilor aventurii.  
NECENZURAT. Editia aniversara a romanului lui Jack Kerouac, parintele spiritual al "Beat generation", contine mai mult sex explicit, sustine Penny Vlagopoulos, profesoara de literatura americana la Columbia University din New York. Simbol al eliberarii de constrangerile sociale, ''On the Road'' a fost tradus in 25 de limbi si vandut in peste 3 milioane de exemplare. Cei cincizeci de ani ai operei lui Kerouac vor fi marcati prin simpozioane si conferinte, precum si printr-un film, produs de Francis Ford Coppola si regizat de brazilianul Walter Salles. Un alt punct de atractie il constituie prezentarea, in cadrul unei expozitii ce va fi organizata de "New York Public Library" in luna noiembrie, a manuscrisului original, achizitionat de un colectionar privat cu 6 ani in urma contra sumei de 2,4 milioane de dolari!  
''Versiunea pe care o cunoastem nu este foarte diferita de original, dar aceasta din urma are un stil mai experimental, care ofera cititorului senzatia ca participa la experienta literara pe care o cultiva Kerouak in minte'', a adaugat Penny Vlagopoulos. "In noua editie, Allen Ginsberg, Neal Cassady si William S. Burroughs isi pierd pseudonimele; unii eroi ai romanului isi traiesc in mod deschis homosexualitatea, in vreme ce altii se arata atrasi fara false pudori, de adolescente", noteaza "Il Messaggero".


LA DRUM. Semnat de "un modest scriitor din Massachusetts", intrat in atentia criticii pentru cartea ''The town and the city'', "On the road" a aparut prima oara in rafturile librariilor americane in 1957. Pana atunci, Jack Kerouac (1921-1969), cochetase cativa ani cu fotbalul. Inregimentat in randurile marinei militare in timpul razboiului, bucatarul Kerouac a fost concediat din cauza antecedentelor penale si a problemelor cauzate de consumul de alcool ori droguri. Pentru societatea conservatoare a epocii, dominata de spectacolul mediatic produs de comisia McCarthy, cartea lui Kerouac continea prea mult sex si prea multa libertate, iar editurile au ezitat pana sa publice romanul. Succesul oarecum nesteptat l-a determinat pe William Burroughs sa declare: ''On the Road a expediat o puzderie de baieti pe strada; alienarea, nelinistea, nemultumirea erau acolo si asteptau, atunci cand Kerouac le-a indicat drumul''.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.