Recent exprimata solutie a federalizarii Republicii Moldova este un avertisment adresat de Kremlin pe mai multe planuri.

Solutia vine cu doar citeva luni inainte de data-limita pentru convenirea unui acord asupra statutului provinciei Kosovo, a carei independenta este respinsa ferm de Rusia. In acelasi timp, disputa strategica dintre Washington si Moscova, soldata cu retragerea Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, necesita si un exemplu din partea Kremlinului despre cum ar putea fi pozitionate trupele ruse in chiar flancul NATO. Nu mai putin, Moscova doreste sa-si reafirme autoritatea asupra unei regiuni strategice din punct de vedere energetic.

Scurta istorie a independentei Transnistriei este insasi istoria competitiei energetice post Razboi Rece. Insignifianta in cadrul colosului sovietic, pe fondul extinderii NATO si UE spre est si al competitiei pentru resursele energetice ale Asiei Centrale, Transnistria a devenit o piesa importanta in dominoul strategic al Moscovei si Washingtonului. Tiraspolul este un nod al conductelor care alimenteaza Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, cu gaze din Rusia. Prinsa intre Ucraina, un stat a carui apropiere de Vest nu a dus decit la grave crize politice, si Moldova, care nu a reusit sa demonstreze celor din stinga Nistrului avantajele unei relatii apropiate cu UE, regimul corupt de la Tiraspol nu face decit o proba de luciditate raminind fidel Moscovei.

Riscurile la care se expune Rusia agitind fie spectrul independentei Transnistriei, fie pe cel al federalizarii sint reduse. Spre deosebire de Kosovo, Transnistria nu este considerata leaganul vreunei natiuni. Transnistria este o creatie sovietica, aparuta in anii 20 sub denumirea de Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveneasca, inclusa in RSS Ucraineana si cuprinzind teritoriul de pe malul sting al Nistrului. Chisinaul dobindeste autoritate asupra Tiraspolului abia dupa incorporarea Republicii Moldova in cadrul URSS.

Fie parte a unei republici federale, fie independenta, Transnistria nu poate scapa sferei de influenta a Moscovei. Pentru actualul regim de la Chisinau, ambele variante pot fi acceptabile, atit timp cit stabilitatea regimului depinde de constanta livrarilor de energie (circa trei sferturi din necesarul Republicii Moldova tranziteaza teritoriul transnistrean) si mai putin de statutul teritoriului din stinga Nistrului.