Imigrantii din intreaga lume au trimis in tarile de origine, numai in 2006, peste 200 de miliarde de euro, de doua ori mai mult decat in 2000, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Romanii nu se lasa nici ei mai prejos.  

Imigrantii din intreaga lume au trimis in tarile de origine, numai in 2006, peste 200 de miliarde de euro, de doua ori mai mult decat in 2000, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Romanii nu se lasa nici ei mai prejos.  


Imigrantii din intreaga lume au depasit in 2006 toate recordurile anterioare, trimitand in tarile de origine peste 200 de miliarde de euro, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, informeaza Mediafax. Cifrele s-au dublat fata de anul 2000. "Sumele de bani trimise de imigranti depasesc valoarea investitiilor straine in Mexic, exporturile de ceai din Sri Lanka, veniturile din turism in Maroc si nivelul taxelor tranzitarii Canalului Suez in Egipt", afirma Dilip Ratha, analist la Banca Mondiala. Principalele tari de unde imigrantii trimit bani sunt Statele Unite, Germania, Canada, Franta, Marea Britanie, Arabia Saudita, Spania, Italia, Australia si Japonia.


La polul opus, statele care primesc cei mai multi bani sunt India, China, Mexic, Filipine, Franta, Spania, Belgia, Marea Britanie, Germania si Liban. Cea mai saraca tara europeana, Albania, a primit pana acum, in acest an, aproape 900 de milioane de euro, ceea ce reprezinta peste 13% din Produsul Intern Brut al tarii. In Albania, salariul mediu este de numai 183 de euro, ceea ce face ca 1/3 din locuitorii tarii sa lucreze in strainatate, in  special in Statele Unite, Marea Britanie, Grecia sau Italia.


ROMANII. Peste patru milioane de romani muncesc in alte tari, conform unor estimari realizate de Ion Voinea, presedintele Sindicatului romanilor din strainatate. Conform estimarilor BNR, anul acesta, romanii care muncesc in strainatate vor trimite acasa, in total, peste cinci miliarde de euro, insa banca centrala nu are date legate de modalitatea de transfer a banilor, singurele estimari in aceasta privinta fiind cele ale jucatorilor din piata.

Cele mai utilizate modalitati de transfer de bani sunt serviciile speciale, cum ar fi Western Union sau MoneyGram.

Economia Republicii Moldova are, de asemenea, de profitat dupa banii trimisi acasa de propriii cetateni care muncesc in strainatate. Astfel, peste 600.000 de cetateni ai Republicii Moldova (din populatia de patru milioane de locuitori) lucreaza in strainatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.