Revista The Independent din Londra a realizat un clasament al celor mai apreciate si mai cunoscute festivaluri de gastronomie din lumea intreaga.


Anul 2007 a fost considerat, de unii specialisti din industria ospitalitatii, anul artei culinare. Au devenit din ce in ce mai populare manifestarile de acest gen si chiar se poate vorbi, la ora actuala, de un turism culinar. Sunt multi turisti pe care ii intereseaza, atunci cand viziteaza o tara, in primul rand gastronomia locala. De aceea unele agentii si centre de informare turistica organizeaza programe de acest gen. De exemplu, in Peru, un centru de informare turistica le propune turistilor-gurmanzi urmatorul program: excursia incepe in Piata centrala de la Lima, unde turistilor le sunt prezentate cele peste 300 de feluri de cartofi si porumb care stau la baza bucatariei peruane. Apoi se viziteaza diverse localuri, iar la sfarsit turistii sunt poftiti la cel mai bun restaurant cu specific national.


CELE MAI BUNE. Revista The Independent a publicat chiar o lista cu manifestari, unde cel mai bine este reprezentata diversitatea artei culinare nationale. Pentru aceasta au fost selectate zece tari. Ca urmare a studiului, pe primul loc se afla "Turul culinar in satele din sudul Italiei", unde participantii sunt invatati sa pregateasca mozzarela din lapte de bivolita, dulceata de struguri si capsune, si, bineinteles, tehnicile obtinerii, prin presare la rece, a uleiului de masline. Pe locul doi se afla Festivalul National de Arta Culinara de la Singapore (Singapore Food Festival), care se desfasoara in luna iunie. Vizitatorii acestui festival au ocazia de a gusta din cele peste 200 de preparate, in special din homari si creveti. Al treilea loc il ocupa Festivalul Berii de la Lausanne (mai-iunie), unde iubitorii de bere pot degusta peste 200 de marci din diferite tari. De asemenea, in acest clasament mai intra: Festivalul de Gastronomie din Vietnam, Festivalul homarilor din Africa de Sud, Festivalurile de whisky, ceai si budinca din Marea Britanie, Festivalul mexican al condimentelor si Festivalul de gastronomie din Irlanda.