Capitala Austriei pare a fi ea insasi un imens muzeu al arhitecturii, unde pot fi admirate atat cladiri impozante in stil baroc, cat si alte cladiri care reprezinta ultima tendinta in arhitectura moderna. Totul in acest oras pare a fi dedicat artei, istoriei, muzicii si literaturii, fiind pentru vizitatori ca o gazda perfecta, avand de oferit oricarui "musafir" cate ceva: de la muzee exceptionale, opere de arta, muzica si istorie si pana la centre de shopping pentru toate buzunarele, de la designeri renumiti si pana la nimicuri si suveniruri incantatoare. De secole, Viena a fost sinonima cu muzica, fiind orasul care i-a gazduit pe Mozart, Beethoven, Schubert si Johann Strauss. Aceasta mostenire a fost pastrata cu sfintenie pana in prezent, astfel incat orice turist sa poata intra oricand in lumea acestor genii. In capitala Austriei termenul de muzeu este ridicat la rang de mare cinste numai in Viena existand peste 312 muzee, 50 de teatre, patru cladiri ale Operei, doua scene dedicate concertelor etc. Sutele de muzee ofera turistilor detalii, istorii si legende despre aproape orice: in afara muzeelor clasice de arta, exista si muzee dedicate unor subiecte ciudate, dar care isi fascineaza vizitatorii: Muzeul circului si al clovnilor, Muzeul hornarilor sau Muzeul pompelor funebre. Se spune ca vienezii sunt foarte preocupati de moarte, iar aceasta fascinatie si-a gasit subiectul intr-un muzeu unic, unde vizitatorii pot arunca o privire in filele istoriei ritualurilor mortii. Cu peste o mie de exponate, Muzeul Pompelor Funebre ofera vizitatorilor o privire de ansamblu asupra obiceiurilor funerare, a traditiilor de inmormantare, precum si detalii despre perspectiva vienezilor asupra mortii.
Din sutele de muzee, se pare ca vizitatorii din intreaga lume le-au ales pe cele mai populare. Astfel, conform agentiei Compress, recent s-a realizat un top al celor mai indragite obiective turistice din Viena. Conform statisticilor, cel mai indragit muzeu din Viena, care a fost vizitat de peste 2,5 milioane de turisti, este palatul Schönbrunn, fosta resedinta de vara a dinastiei Habsburgilor. Pe locul al-II-lea, la mica distanta, s-a situat gradina zoologica din parcul aceluiasi palat. Cea mai veche gradina zoologica din lume, care functioneaza si acum, a fost vizitata, numai anul trecut, de nu mai putin de 2,3 milioane de iubitori de animale din intreaga lume. Pe locul al-III-lea s-a situat muzeul Albertina, urmat de imensa roata din parcul de distractii Prater, care a reusit sa detroneze palatul Hofburg, cu Apartamentele imperiale, Muzeul Sissi si Colectia de argintarie.
Turistii au ales ca locul al saselea sa fie ocupat de Muzeul de Istoria Artei care este urmat de palatul Belvedere si de Turnul Dunarii, de pe a carui terasa se poate admira intreaga Viena de la o inaltime de 150 m. Pe locul 10 s-a situat Muzeul de Istorie a Naturii.
Desi este emblema Vienei, catedrala Sfantului Stefan nu apare in topul celor mai indragite obiective turistice ale oras, insa nu pentru ca nu ar reprezenta o adevarata atractie pentru vizitatori, ci pentru ca intrarea este libera, autoritatile nu au putut contoriza numarul de turisti care au ales sa admire si sa caute un minut de liniste in faimosul si impresionantul dom. Insa ar fi nedrept sa nu se mentioneze ca totusi, desi nu apar in topul preferintelor turistice generale, exista si muzee care sunt destinatia finala a miilor de pasionati ai diferitelor domenii. Un astfel de muzeu este cel dedicat lui Sigmund Freud, care a fost infiintat intr-una din locuintele marelui psihanalist.
La de acum legendara adresa Berggasse 19, Sigmund Freud a locuit din anul 1891, aici avand si un cabinet de consultatii pana cand a emigrat la data de 4 iunie 1938. Vizitatorii pot vedea aici obiecte care i-au apartinut lui Freud, cabinetul acestuia, o parte din lucrarile sale precum si franturi din viata sa imortalizate in fotografii, documente sau obiecte de colectie. Vienezii au stiut sa ridice muzeografia la rang de arta, stiind sa atraga turisti din toate categoriile sociale si cu cele mai diversificate pasiuni. De exemplu, in aceasta vara, la Muzeul Vienei, a avut loc o expozitie mai mult decat originala: cea a tavernelor secolelor trecute. Turistii aveau astfel ocazia sa arunce o privire in trecut si sa-si inchipuie cum mosii si stramosii lor savurau o halba de bere sau un pocal de vin si cum se teseau intrigile politice si sociale cu coatele pe o masa de lemn masiv, care "vazuse si auzise multe". Daca acum un pahar de bautura rece este ceva banal, in secolele trecute se trudea cu greu ca un bloc de gheata sa ajunga sa raceasca paharele si canile de bere sau vin ale musteriilor.
Interesant este ca la Viena, unde au loc in fiecare zi a anului mai multe evenimente culturale, expozitii si concerte, se nasc aproape tot timplul noi muzee. Niciodata nu sunt prea multe, niciodata peisajul cultural al orasului nu este complet. Vienezii doresc tot timpul sa demonstreze ca oricarui eveniment sau domeniu ii poate fi dedicat un muzeu sau o expozitie. De exemplu, in luna martie a acestui an, s-a mai nascut un muzeu, "Muzeul contraceptiei", iar in iunie a aparut muzeul MUSA, dedicat colectiei de arta contemporana a Orasului Viena, care ofera, cu generozitate, ocazia tinerilor artisti sa se prezinte publicului si sa-si organizeze prime expozitii.
Cartierul artelor
Viena cinsteste arta in toate formele sale si chiar a creat, dupa ani de zile de controverse si dezbateri, un muzeu al muzeelor, un cartier al artei, denumit Museumsquartier (MQ), ridicat in locul unde odinioara se aflau impunatoarele grajduri imperiale. MQ este unul dintre cele mai mari areale culturale din intreaga lume, adapostind, intr-un spatiu de circa 60.000 mp, mai multe muzee printre care se numara cel de arta moderna (MUMOK), Muzeul Leopold, Kunsthalle, Muzeul pentru copii Zoom, Muzeul tutunului, Cartierul dansului (Tanzquartier) sau Centrul de arhitectura. Desi parea ca este un spatiu mai mult decat auster, datorita amenajarii ingenioase (amplasarea mai multor banci din piatra de forme care imita piese de origami si care sunt foarte comode) curtea MQ a devenit un loc foarte popular printre tinerii care aleg sa-si petreaca ore intregi in aceste spatii, chiar daca e iarna sau vara. MQ este si o "pepiniera" a tinerilor artisti din intreaga lume carora le ofera, prin diverse programe, sansa afirmarii pe scena internationala. In cadrul MQ exista Quartier21 care este o structura de suport pentru mai mult de 40 de initiative culturale originale (cultura digitala, moda, design etc.). Aici, in fiecare an, sunt inivitati tineri artisti din toate colturile lumii, care sunt gazduiti in MQ si carora li se ofera sansa sa-si promoveze initiativele si programele.