Deprecierea leului si pierderile suferite de bursele internationale, care i-au impins pe marii investitori straini sa-si reorganizeze portofoliile din regiune, au sporit volatilitatea pietei romanesti de capital si au dus la o scadere a indicilor
Deprecierea leului si pierderile suferite de bursele internationale, care i-au impins pe marii investitori straini sa-si reorganizeze portofoliile din regiune, au sporit volatilitatea pietei romanesti de capital si au dus la o scadere a indicilor cu peste 8%, considera brokerii, potrivit NewsIn.
"Volatilitatea crescuta a Bursei de Valori Bucuresti a fost efectul influentelor de natura emotionala determinate de scaderile semnificative suferite de pietele externe", se arata intr-un raport al companiei de consultanta KTD Invest. Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in perioada 13-17 august a urcat cu 14,9% pana 98,16 milioane euro fata de saptamana anterioara, cand in piata au fost incheiate schimburi de 86,83 milioane euro. "Deprecierile suferite de pietele internationale in primele patru zile ale saptamanii, de 3-4%, au influentat si Bursa de Valori Bucuresti. Deprecierea leului fata de principalele valute a dus la o iesire a investitorilor institutionali straini de pe piata de capital, lucru care s-a mai intamplat in trecut cand pietele internationale au suferit corectii din varii motive", se arata in raportul casei de brokeraj Prime Transaction.
La cursul de referinta publicat de banca centrala, leul a pierdut aproape 9 bani (2,7%) fata de moneda europeana, de la 3,1890 lei/euro cat era in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute, la 3,2754 lei/euro, cat a fost cursul oficial de la sfarsitul saptamanii trecute. Fata de moneda americana, leul s-a depreciat in aceasta saptamana cu 4,66% (peste 10 bani), de la 2,3286 lei/dolar, cat era cursul oficial publicat de BNR la finalul saptamanii trecute, pana la 2,4371 lei/dolar. Valoarea de piata a companiilor listate, descrisa de capitalizarea bursiera, a scazut cu 9% fata de saptamana anterioara, de 93,46 miliarde lei la sfarsitul sedintei din 10 august, pana la 84,97 miliarde lei la sfarsitul sedintei din 17 august. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a depreciat cu 8,27%, de la 10.163,03 puncte, in sedinta din 10 august, pana la 9330,24 puncte, la sfarsitul sedintei din 17 august. Indicele compozit BET-C a scazut cu 7,93% ajungand la 6453,44 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a zece dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica si Biofarm), a scazut cu 9,35%, de la 22.690,65 puncte pana la 20.567,22 puncte. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a depreciat in aceasta saptamana cu 9,06%, la 74.803,71 puncte. Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor financiare a fost, in aceasta saptamana, de 130 milioane de lei si a reprezentat aproape 41% din totalul tranzactiilor realizate in piata. "Piata de capital de la Bucuresti ar putea avea o perioada de reveniri in saptamana urmatoare, pe fondul masurilor Fed de micsorare a dobanzii, insa este foarte important ce va face piata dupa acest prim val de entuziasm", sustine Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.