Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va propune Guvernului, in septembrie, un act normativ care va unifica, din 2008, bazele de calcul ale tuturor contributiilor de asigurari dupa modelul bazei la care se platesc in prezent contributiile
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va propune Guvernului, in septembrie, un act normativ care va unifica, din 2008, bazele de calcul ale tuturor contributiilor de asigurari dupa modelul bazei la care se platesc in prezent contributiile de sanatate, au declarat pentru NewsIn surse oficiale din Finante. Astfel, toate contributiile de asigurari ar urma sa fie platite la aceleasi venituri.Potrivit acelorasi surse, pana la sfarsitul lunii septembrie, ANAF va propune ca baza de impozitare pentru toate contributiile sa fie formata din aceleasi venituri pentru care se plateste contributia de sanatate.In prezent, contributiile de pensii, sanatate si somaj au baze de calcul si cote diferite. Contributia de sanatate are cea mai extinsa baza si se plateste spre exemplu inclusiv pentru drepturi de autor, in cazul in care acestea reprezinta singura sursa de venituri, sau profesii libere, in timp ce contributiile de pensii sau de somaj nu se aplica la aceste categorii de venituri. Proiectul nu intervine si asupra nivelului cotelor de contributii.Spre deosebire de baza de calcul a contributiei de sanatate, cea a pensiei este formata doar din salariile brute lunare, inclusiv sporurile si adaosurile, precum si din veniturile salariale ale celor cu functii elective, executive, legislative, judecatoresti si ale angajatilor pe baza de conventii civile de prestari servicii.Masura de armonizare a bazelor de calcul este printre obiectivele unui program de asistenta tehnica cu finantare de la Banca Mondiala. In cadrul programului, ANAF a selectat un consultant international care trebuie sa prezinte mai multe variante de unificare a bazei de calcul, pana la sfarsitul lunii septembrie 2007. Pe baza propunerilor, se va prezenta Guvernului un proiect de act normativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.