CE BEM, CE MANCAM  
Condimentele analizate respecta retetarul clasic pana la un punct. Monoglutamatul de sodiu nu era necesar, mai ales ca pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Condimentele pentru mititei Kamis au in m
CE BEM, CE MANCAM  
Condimentele analizate respecta retetarul clasic pana la un punct. Monoglutamatul de sodiu nu era necesar, mai ales ca pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Condimentele pentru mititei Kamis au in mare parte in compozitie ingredientele necesare pentru acest produs traditional romanesc. Numai ca producatorul a adaugat si un aditiv alimentar care este considerat periculos pentru consumatori - E 621. Eticheta integrala a produsului mentioneaza urmatoarea compozitie: "Legume uscate (usturoi, ceapa, s.a.), condimente (cimbru, piper negru, coriandru, ienibahar, cimbrisor), sare (aprox. 30%), bicarbonat de sodiu E-500a (regulator de aciditate), glutamat de sodiu E-621 (intaritor de gust)".
Producatorul le ofera consumatorilor si o reteta pentru prepararea mititeilor: "1 kg de carne tocata (cel mai bine amestec de: carne de vaca, porc, oaie), 3 linguri de "Condimente pentru mititei".


ANALIZA. Produsul in cauza este un amestec condimentar pentru mititei continand legume uscate, condimente, sare (clorura de sodiu 30%) si un intaritor de gust (glutamat de sodiu E621), sintetizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. E 621 este folosit in foarte multe produse si trebuie avut grija sa nu se depaseasca doza zilnica admisa. Cercetarile recente au aratat ca E621 poate produce reactii adverse persoanelor astmatice. De asemenea, este interzis in dieta sugarilor.
Consumatorii trebuie sa tina cont si de aportul de sodiu adus de acest produs, avand in vedere ca maximul zilnic este de 6 g.


CONCLUZII. Produsul va fi utilizat in cantitate cat mai mica, pentru a da savoare mititeilor, avand in vedere mentinerea sarii la un nivel cat mai scazut. De asemenea, persoanele cu sensibilitate la aditivul alimentar monoglutamat de sodiu E621 vor testa mai intai toleranta la acest aditiv, ne recomanda specialistul nostru.

Cei sensibili la monoglutamatul de sodiu acuza de cele mai multe ori simptome de greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, stari de slabiciune si de oboseala. Toate acestea sunt cunoscute in lucrarile de specialitate sub denumirea generica de "sindromul mancarii chinezesti".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.