In timpul caniculei am avut parte de pene colective desfasurate pe mai multe ore, intreruperi individuale pe cateva imobile, opriri controlate ale sistemului, iar un om a murit din cauza faptului ca era cuplat la aparate in momentul producerii unei p
In timpul caniculei am avut parte de pene colective desfasurate pe mai multe ore, intreruperi individuale pe cateva imobile, opriri controlate ale sistemului, iar un om a murit din cauza faptului ca era cuplat la aparate in momentul producerii unei pene de curent. Vinovata de toate acestea este reteaua de distributie invechita.


Retelele de distributie a energiei electrice din Romania sunt foarte vechi si uzate, iar modernizarea acestora este singura varianta pentru ca penele de curent sa se rareasca. In "Strategia energetica nationala in perioada 2007-2020", afisata pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, se arata ca "retelele electrice de distributie (RED) sunt caracterizate printr-un grad avansat de uzura fizica (circa 65%) a liniilor electrice de joasa, medie si inalta tensiune (110 Kv), a statiilor de transformare si a posturilor de transformare". Ba mai mult, pe langa cele doua treimi foarte uzate, se mai adauga si uzura morala a instalatiilor, in strategie precizandu-se ca o treime din aparate are intre 40 si 50 de ani. "La aceasta se adauga uzura morala, 30% din instalatii fiind echipate cu aparataj produs in anii a€™60."


INVESTITII. Proprietarii de retele din Romania au realizat gravitatea problemei, asa ca au trecut la alocarea de fonduri pentru mentenanta si modernizare. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca in 2007 s-au alocat 600 de milioane de euro, din care 60% pentru modernizarea retelelor si 40% pentru intretinerea lor.
Enel, care a devenit cel mai mare proprietar de retele de distributie din Romania, va investi in acestea 2,5 miliarde de euro in urmatorii 15 ani. Deja a fost alocata pentru investitii in modernizarea retelelor de la Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat suma de 1,5 miliarde de euro. Pentru Electrica Muntenia Sud, care deserveste Bucurestiul si pentru care a fost recent semnat contractul de privatizare, exista un plan de investitii de 1 miliard de euro.


In Capitala au avut loc numai la data de 23 iulie 13 intreruperi colective si 250 de intreruperi individuale. Ruxandra Scortea, General Manager Action Global Communications Romania, purtator de cuvant al Enel, a precizat ca, "intr-o anumita masura, problemele de retea si penele de curent sunt o consecinta a lipsei de investitii din trecut, dar noi credem ca efectele oricarui plan de investitii vor fi vizibile pe termen mediu, si nu peste noapte".


La CEZ Oltenia s-au investit in perioada 2005-2007 472 de milioane de lei (150,7 milioane de euro), iar in perioada 2008-2012 vor fi alocate 840 de milioane de lei (268,3 milioane de euro). CEZ Oltenia deserveste cei mai multi abonati si furnizeaza energie electrica pentru 3,5 milioane de oameni. Si Transelectrica, operatorul national de transport de curent electric, are ganduri mari. Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, ne-a precizat ca societatea are un plan de investitii de sute de milioane de euro. "Noi in anul acesta investim 146 de milioane de euro, iar pana in 2011 vom aloca peste 100 de milioane de euro in fiecare an."


ANALIZA. Un studiu al E.ON Moldova arata ca peste 80% din incidentele produse in propria curte si care au avut loc in retelele subterane cu tensiunea de 20 kV au avut drept cauza uzura retelelor si echipamentelor.


De asemenea, incidentele produse in retelele de distributie aeriene cu tensiunea de 20 kV au fost cauzate in proportie de 30% de uzura instalatiilor si tot in aceeasi proportie de 30% de conditiile meteo deosebite, in special furtuni puternice. Procentul este mai mare la statiile de transformare de 110 kV, 55% din incidentele produse fiind cauzate de uzura echipamentelor.


MOSTENIRE
"In ce priveste situatia din Banat si Dobrogea, in anul 2005, la momentul achizitiei celor doua foste ramuri ale Electrica, acestea trecusera printr-o perioada in care nu se facusera investitii. In ce priveste Electrica Muntenia Sud, cunoastem faptul ca reteaua de distributie necesita modernizari si imbunatatiri semnificative. Intr-o anumita masura, problemele de retea si penele de curent sunt o consecinta a lipsei de investitii din trecut, dar noi credem ca efectele oricarui plan de investitii vor fi vizibile pe termen mediu si nu peste noapte"
Ruxandra Scortea
General Manager Action Global Communications Romania Enel Romania


EfecteStarea avansata de uzura a retelelor a facut deja o victima in acest an. Din cauza unei pene de curent neprevazute, Alexandru Dulgheru, de 67 de ani, din comuna Baluseni, a murit la data de 5 iulie pentru ca era conectat la un concentrator de oxigen. Contactati de Jurnalul National, reprezentantii E.ON Moldova au precizat ca in acest moment se desfasoara o ancheta interna referitoare la acest caz. Sorin Munteanu, purtatorul de cuvant al companiei, a declarat ca la incheierea cercetarii rezultatele vor fi facute publice.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.