Pentru a feri bebelusii de anemie, medicii obstetricieni si moasele ar trebui ca, dupa nastere, sa intarzie cu trei minute taierea cordonului ombilical, arata un studiu britanic.


O echipa de cercetatori de la Universitatea din Liverpool au realizat un studiu ale carui rezultate arata ca, pentru ca bebelusul sa isi revina dupa trauma venirii pe lume, este recomandat sa se taie cordonul ombilical dupa trei minute de la nastere. Nici un minut mai devreme. Cu atat mai mult daca bebelusul s-a nascut prematur.

Deoarece in aceste trei minute in care copilul face cunostinta cu mediul exterior uterului, dar este inca legat de mama, sangele incarcat cu oxigen ajunge la plamani si il ajuta pe micut sa respire de unul singur. In plus, daca nu este taiat imediat cordonul ombilical, creste nivelul de fier din sangele bebelusului, prevenind astfel anemia mai tarziu in viata.


BENEFICII. In prezent, in majoritatea maternitatilor, cordonul ombilical al nou-nascutului este taiat imediat ce a venit pe lume. Insa nici un studiu realizat pana acum nu a aratat ca ar exista vreun beneficiu in urma acestei practici. Mai mult, nici in ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si nici in cele ale Federatiei Internationale de Obstetrica si Ginecologie nu se precizeaza momentul cand trebuie taiat cordonul ombilical. "Rezultatele studiului arata, in mod evident, ca nou-nascutul nu are decat de castigat daca i se taie cordonul ombilical ceva mai tarziu, iar pentru mama nu exista nici o problema. Intr-adevar, este mai dificil sa intarzii aceasta procedura in cazul bebelusilor cu probleme sau al celor nascuti prematur. Insa in cele trei minute nu se poate intampla nimic grav", arata dr. Andrew Weeks, de la Universitatea Liverpool. Totusi, obstetricianul decide daca se impune sau nu taierea imediata a cordonului ombilical.