Ei l-au amenintat ca il lasa singur, daca mai sustine actualul Guvern. De ce? In fapt, cochetarea cu liberalii a facut o buna parte a opiniei publice sa perceapa PSD ca un partid ambiguu - si la guvernare, si in opozitie; unii considera aceasta drept
Ei l-au amenintat ca il lasa singur, daca mai sustine actualul Guvern. De ce? In fapt, cochetarea cu liberalii a facut o buna parte a opiniei publice sa perceapa PSD ca un partid ambiguu - si la guvernare, si in opozitie; unii considera aceasta drept cauza scaderii partidului in sondaje. Nu-i sigur ca asa stau lucrurile. Domnul Geoana are, insa, adversarii sai in propriul partid, acestia impunandu-i motiunea fara a gandi ca risca sa fragilizeze si mai mult partidul. Prezentandu-se candidat la functia de premier, domnul Geoana nu s-a gandit, insa, ca reduce sansele motiunii. Asocierea candidaturii ca premier cu motiunea de cenzura este perceputa ca ambitie a unui veleitar. Ambitie insuficient chibzuita! Presedintele Traian Basescu declarase recent ca nu va accepta un candidat PSD la functia de premier. De ce oare? In Kiseleff se fac, pare-se, unele calcule ca, prin motiunea de cenzura, la putere sa fie adus un premier de la PD. Nu de dragul presedintelui Basescu, ci pentru a impiedica PD sa acumuleze un capital politic si mai mare la viitoarele alegeri parlamentare.
Cu sau fara motive suficiente, PD este perceput de o parte a populatiei ca principal partid de opozitie, cu sanse de a forma Guvernul care va iesi din viitoarele alegeri generale. Este tocmai ceea ce nu convine PSD, desigur... De aceea, unii fruntasi ai PSD isi vad interesul pe termen scurt mai curand intr-un Guvern PD, caruia sa i se dea timp sa se uzeze politic pana la viitoarele alegeri - uzura de care PSD ar urma sa profite pentru o guvernare linistita si indelungata, precum in trecutul nu prea indepartat.
Alti fruntasi ai PSD sunt, insa - avand in vedere neclaritatea situatiei - pentru continuarea aliantei tacite cu liberalii. In concluzie, chiar daca motiunea de cenzura trece, sansele ca domnul Geoana sa devina premier nu sunt mari; tocmai in acest caz vor incepe, pentru PSD, adevaratele dureri de cap. Daca motiunea de cenzura nu trece, sunt si mai putine sanse ca domnul Mircea Geoana sa ramana insa presedinte al PSD. Foarte probabil e ca se va intensifica santajul reciproc al partidelor intre ele, un fel de perpetuum mobile, facand echilibrul si mai precar. Nu fara motiv, deci, domnul Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a refuzat, deunazi, sa comenteze decizia conducerii acestui partid de a depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.