Cele sase tari membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (China, Rusia, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan) au executat, ieri, manevre militare comune, fara precedent. Pentru prima data, toate cele sase state membre ale Org
Cele sase tari membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (China, Rusia, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan) au executat, ieri, manevre militare comune, fara precedent. Pentru prima data, toate cele sase state membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) s-au implicat in demonstratii de acest gen. Presedintii celor sase tari au asistat la exercitii. Fondata in 2001 si avand ca obiectiv lupta impotriva terorismului si separatismului, OCS este adesea perceputa ca un mijloc de contracarare a influentei americane in Asia Centrala, o regiune strategica si bogata in hidrocarburi.
Potrivit scenariului experimentului OCS, la semnalul de incepere a operatiunii, militarii au deschis focul asupra a aproximativ 1000 de "teroristi" care au ocupat un sat si au luat ostatici dintre persoanele care incercau sa treaca o frontiera din apropiere. In timpul "confruntarilor" de la sol, avioane de vanatoare si elicoptere au survolat zona. Presa rusa nu a ezitat sa stabileasca o paralela cu revolta din mai 2005, de la Andijan (Uzbekistan), a carei represiune de catre fortele de ordine a fost dur criticata de Occident. Manevrele comune, demarate la 9 august in provincia Xinjiang, din nord-vestul Chinei, si continuate in regiunea rusa Celiabinsk, din muntii Ural, au constituit punctul culminant al seriei de exercitii "Misiune de pace 2007", derulata pe o perioada de noua zile, cu participarea a 6000 de militari din tarile OCS. Desi Moscova a finantat, in mare parte, manevrele din Ural, aceste exercitii nu marcheaza o noua etapa a cooperarii militare intre sino-ruse. Beijingul a desfasurat 1700 de militari si a trimis mai multe avioane militare si elicoptere in poligonul de la Cerbarkul, a precizat cotidianul oficial rus Rossiiskaia Gazeta.
SUA, criticate la Biskek
Foto: EPA In cadrul summit-ului OCS gazduit, joi, de orasul Biskek, capitala fostei republici sovietice Kargaztan, liderii celor sase tari membre si-au exprimat opozitia fata de "hegemonia Statelor Unite". Cei sase membri OCS vor sa puna la punct un mecanism care sa le permita sa reactioneze impreuna la situatiile care ameninta pacea, stabilitatea si securitatea in regiune, releva un comunicat adoptat la sfarsitul summit-ului. Participantii la manifestare au subliniat si importanta masurilor pentru prevenirea fenomenelor care pot induce destabilizarea situatiei in spatiul OCS, adauga documentul. In acest sens, o importanta deosebita a fost acordata implementarii Programului de Cooperare a statelor membre OCS in lupta impotriva terorismului, a separatismului si extremismului. Conceput pentru perioada 2007 - 2009, documentul exprima vointa comuna a statelor membre in directia intensificarii eforturilor de combatere a finantarii terorismului si spalarii de bani. Conform comunicatului final, in cadrul discutiilor s-a subliniat "necesitatea de a aprofunda - conform acordului din 17 iunie 2004 - cooperarea in lupta impotriva comertului ilegal de droguri si substante psihotrope, consolidarea cooperarii intre autoritatile competente ale statelor membre OCS, ca si schimburile de experienta in vederea prevenirii consumului de stupefiante si combaterii traficului de droguri". Statele membre ale organizatiei au evaluat posibilitatea activarii potentialului OCS pentru reglementarea situatiei din Afganistan, atat pe calea grupului de contact cu Afganistanul, cat si prin alte mijloace acceptate de comun acord, conchide textul oficial. (I.C.)
Rusii ies cu bombardierele
Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat, ieri, reluarea imediata si "pe o baza permanenta" a zborurilor bombardierelor strategice rusesti cu raza lunga, revenind astfel la practicile abandonate la sfarsitul Razboiului Rece. "Am decis sa reluam zborurile aviatiei strategice ruse, pe o baza permanenta. Avioanele vor decola deja astazi (ieri, n.red.), la miezul noptii", a declarat liderul de la Kremlin, precizand ca "misiunile de patrulare vor avea loc in zonele cu intensa activitate maritima si economica ale Rusiei". "Moscova a pus capat in mod unilateral zborurilor aviatiei sale strategice (...). Din pacate, nu toata lumea ne-a urmat exemplul", a adaugat el, adresand o critica voalata Statelor Unite. Zborurile bombardierelor strategice cu raza lunga de actiune, capabile sa transporte rachete nucleare, au fost sistate in 1992, dupa destramarea URSS, din cauza dificultatilor financiare ale armatei. (D.E.)
Observatorul Ahmadinejad
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, prezent la summit-ul de la Biskek in calitate de observator, a apreciat ca planurile americane de extindere a scuturilor antiracheta in Cehia si Polonia reprezinta o "amenintare" pentru "intreaga Asie".
Rusia, care percepe proiectul amplasarii unui scut antiracheta american in cele doua state est-europene ca pe o amenintare directa pentru securitatea sa, a propus ca alternativa un sistem antiracheta comun, la care sa participe Statele Unite si NATO, punand la dispozitia americanilor statia-radar de la Gabala, din nord-estul Azerbaidjanului. Directorul Agentiei de aparare antiracheta din Statele Unite, generalul Henry Obering, sustine proiectul american, respingand propunerea moscovita de instalare a scutului in Azerbaidjan. Proiectul Washingtonului, care vizeaza contracararea unei eventuale amenintari cu racheta din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord, a tensionat relatiile dintre SUA si Rusia. Potrivit lui Obering, optiunea pentru instalarea unui radar antiracheta pe teritoriul azer nu ar fi eficienta, avand in vedere ca fosta republica sovietica este situata "prea aproape de Iran". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.