Serviciile secrete din Kazahstan i-au manipulat pe observatorii OSCE, organizatie a carei presedintie urmeaza sa fie detinuta chiar de fosta republica sovietica.

Cu doar doua zile inaintea alegerilor parlamentare anticipate din Kazah
Serviciile secrete din Kazahstan i-au manipulat pe observatorii OSCE, organizatie a carei presedintie urmeaza sa fie detinuta chiar de fosta republica sovietica.

Cu doar doua zile inaintea alegerilor parlamentare anticipate din Kazahstan, un document secret al serviciilor de informatii releva metodele de manipulare ale observatorilor OSCE care au monitorizat alegerile prezidentiale din 2005, cistigate de presedintele Nursultan Nazarbaiev, cu 91% din voturi. Kazahstanul urmareste sa obtina presedintia OSCE in 2009, iar negocierile au inceput chiar in aceasta primavara.

"Pentru a-i opri pe observatori sa adune materiale compromitatoare au fost folosite fonduri operative pentru a le oferi cit mai multe oportunitati de petrecere a timpului liber", se precizeaza in document. Au fost luate masuri pentru compromiterea strainilor in ochii opiniei publice si s-au folosit "mijloace operative" pentru a intoxica mass-media cu materiale proguvernamentale si indreptate impotriva opozitiei. Nota precizeaza ca serviciul de informatii a reusit chiar scindarea observatorilor in doua tabere rivale. Documentul este semnat de fostul sef al serviciului de informatii, Nartai Dutbaiev, care a demisionat, anul trecut, dupa ce mai multi subordonati de-ai sai au fost acuzati de asasinarea unui lider al opozitiei.

"Autoritatile politice vor decide daca acest caz va fi dezbatut mai departe. Noi, ca observatori, ne vom continua activitatile noastre, mentinindu-ne strict impartiali", a declarat Christian Strohal, presedintele Biroului pentru Initiative Democratice si Drepturile Omului, organismul care coordoneaza activitatea observatorilor OSCE.

Divulgarea informatiilor secrete compromitatoare este considerata in presa internationala drept o incercare a Kazahstanului de a-si imbunatati imaginea si de a elimina dubiile privind corectitudinea alegerilor de simbata. Sondajele arata ca partidul presedintelui Nazarbaiev va cistiga cele mai multe din cele 98 de locuri ale parlamentului. Alegerile sint primele dupa o modficare a constitutiei care a eliminat orice limita a mandatelor prezidentiale si a oferit sefului statului dreptul de a dizolva parlamentul. Presedintele Nursultan Nazarbaiev se afla in functie incepind din 1991.

Kazahstanul este cea mai bogata si mai stabila tara central asiatica, dispunind de uriase rezerve de petrol si gaze naturale. UE a negociat cu Kazahstanul, care are deschidere la Marea Caspica, posibilitatea constructiei unui gazoduct catre Europa. In replica, presedintele Vladimir Putin a incheiat, in mai, un acord privind exploatarea resurselor energetice din Kazahstan si Turkmenistan, limitind mult optiunile energetice ale UE. Resursele fostului stat sovietic au atras si atentia Chinei, presedintele Hu Jintao urmind sa intreprinda o vizita la Astana chiar in ziua alegerilor legislative.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.