Varsovia refuza inapoierea operelor lui Mozart si Beethoven adapostite de germani, in timpul razboiului mondial, pe ceea ce urma sa devina teritoriul Poloniei. Ministerul de Externe de la Varsovia considera cererea Germaniei de ina


Varsovia refuza inapoierea operelor lui Mozart si Beethoven adapostite de germani, in timpul razboiului mondial, pe ceea ce urma sa devina teritoriul Poloniei. Ministerul de Externe de la Varsovia considera cererea Germaniei de inapoiere a manuscrisului Concertului nr. 27 pentru pian si orchestra in si bemol major, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, drept "lipsita de orice fundament si care nu poate fi luata in considerare", arata o declaratie oficiala a diplomatiei poloneze. In replica, cotidianul "Frankfurter Allegemeine Zeitung" considera ca manuscrisul este "ultimul prizonier de razboi german".

"Toate obiectele de arta, cartile si materialele de arhiva de origine germana care s-au aflat pe teritoriul Poloniei datorita razboiului au fost preluate de statul polonez pe baza unor acte legale", isi argumenteaza diplomatia poloneza refuzul de a le inapoia Germaniei. "Opinia publica poloneza isi aminteste inca de furtul de opere de arta, de bibliotecile incendiate si de arhivele pierdute", trece in revista ministerul polonez ravagiile comise de ocupatia nazista.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, conducerea Germaniei naziste a transferat manuscrisul din Berlin in Castelul Ksiaz, din regiunea Sudetilor, alipita atunci Germaniei. Dupa incheierea conflictului, provincia a fost alipita Poloniei, care a transferat manuscrisul lui Mozart la Universitatea Jagellona din Cracovia, unde este pastrat si azi. O soarta similara au avut si manuscrise apartinind lui Beethoven, Goethe si Bach.

Un prim gest reparator a fost facut in 1977, cind liderul comunist polonez Edward Gierek i-a oferit omologului sau est-german, Erich Honecker, manuscrisele operei "Flautul Fermecat" de Mozart si o parte a manuscrisului Simfoniei a 9-a de Beethoven.

Rivalitatea germano-polona legata de Al Doilea Razboi Mondial s-a tradus si prin protestele guvernului polonez fata de cele 22 de procese intentate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de cetatenii germani care au detinut terenuri in Polonia in timpul razboiului si doresc recuperarea acestora. Premierul polonez a cerut chiar un numar mai mare de voturi pentru tara sa in Consiliul European, justificind ca, daca nu ar fi existat crimele naziste, Polonia ar fi avut o populatie mult mai numeroasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.