Dupa 63 de ore de analiza, un supercomputer a gasit metoda cea mai usoara de a aduce cubul Rubik in starea sa originara, anunta BBC News. Tehnica, formata din 26 de pasi, bate cea mai buna solutie gasita pina acum, iar cei doi experti care s-au ocupa
Dupa 63 de ore de analiza, un supercomputer a gasit metoda cea mai usoara de a aduce cubul Rubik in starea sa originara, anunta BBC News. Tehnica, formata din 26 de pasi, bate cea mai buna solutie gasita pina acum, iar cei doi experti care s-au ocupat de proiect cred ca numarul miscarilor poate fi redus la unul si mai mic de atit.

Daniel Kunkle si Gene Cooperman, specialisti in calculatoare la Universitatea Northeastern din Boston, au incercat astfel sa gaseasca o metoda matematica de a reduce cele 43 de milioane de posibile pozitii ale unui cub Rubik, greu de analizat chiar si de un supercomputer. Cei doi au folosit astfel, in calculele lor, o tehnica in doi pasi. Initial au programat computerul sa ajunga la cele 15.000 de solutii pe jumatate rezolvate. Rezultatele au aratat ca orice cub "deranjat" poate fi adus la starea finala in maximum 29 de miscari, dar cele mai multe aranjari se fac din 26. Cercetatorii s-au concentrat apoi pe numarul mai mic de configuratii cu problema, care cereau mai mult de 26 de pasi. Pentru ca era un numar mult mai mic de posibilitati, au folosit supercomputerul, care a reusit sa rezolve toate cazurile speciale, in mai putin de 26 de miscari.

Studiul i-a adus pe oamenii de stiinta cu un pas mai aproape de asa-numitul "Numarul lui Dumnezeu", care este numarul minim de miscari necesare pentru a rezolva orice cub Rubik. Lucrarile teoretice arata ca acesta este 20 si ceva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.