In timp ce americanii sunt ocupati sa democratizeze Irakul (daca-l mai democratizeaza putin, il faramiteaza de tot) si sa angreneze o intreaga planeta in procesul de intentie in care acuza Irakul de a tinti fabricarea bombei atomice, mult mai aproape
In timp ce americanii sunt ocupati sa democratizeze Irakul (daca-l mai democratizeaza putin, il faramiteaza de tot) si sa angreneze o intreaga planeta in procesul de intentie in care acuza Irakul de a tinti fabricarea bombei atomice, mult mai aproape de ei, in Venezuela, presedintele Hugo Chavez se pregateste sa-si legalizeze, in fata tuturor, dictatura. Ajuns la putere in 1998, Chavez a fost reconfirmat pentru un nou mandat de sase ani, in urma alegerilor din decembrie, anul trecut. Se pare ca fotoliul prezidential ii place atat de mult, incat nu-si poate imagina ca ar mai putea sa priveasca, vreodata, lumea, dintr-un scaun obisnuit. Dupa modelul "fratelui" cubanez, asa cum il numeste el pe Fidel Castro, care s-a identificat cu imaginea de "lider maximo" timp de 47 de ani - si nici acum, dupa un an de suferinta la pat, nu se indura sa renunte la functie - presedintele venezuelean isi doreste sa ramana presedinte pe viata. Si, cum Constitutia venezueleana, in forma actuala, adoptata, in 1999, deci, chiar la inceputul accederii sale la putere, limiteaza prestatia prezidentiala la maximum doua mandate, Chavez s-a gandit sa lanseze propunerea constructiva de modificare a Legii fundamentale, in sensul eliminarii acestei restrictii. Ca sa nu mai piarda timpul, liderul de la Caracas a prezentat el insusi, in Parlament, un proiect de modificare a Constitutiei. Si-a formulat propunerea catre Legislativ in cadrul unui discurs televizat, din care compatriotii sai au putut afla cu incantare si patriotica mandrie ca presedintele vrea sa pregateasca tara pentru "socialismul secolului XXI".
Deocamdata, ambitiile lui Chavez in aceasta directie au de trecut obstacolul unui referendum iar sondajele de opinie releva ca electoratul nu se prea grabeste sa-si dea girul pentru o Lege fundamentala care i-ar conferi actualului presedinte dreptul de a candida de cate ori doreste. Mai mult, argumentand cu sintagma "consolidarea pozitiei statului in economie", noua lege ar permite presedintelui sa procedeze la nationalizari in domeniile petrolier, al telecomunicatiilor si al productiei de energie.
Programul lui Chavez include termeni ca "socialism petrolier" sau "putere populara", care asociaza puterii legislative si executive si "consiliile municipale, studentii, taranii si muncitorii". In speranta ca va reusi sa ajunga presedinte pe viata, Chavez exerseaza de pe acum comportamentul personajului in pielea caruia ar vrea sa intre. Astfel, editia 289 a emisiunii duminicale de radio si televiziune "Alo Prezidente", a carui gazda este el insusi, a durat sapte ore si 43 de minute, fara intreruperi pentru stiri sau publicitate. Nimic nu mai mira, insa, dupa ce, jumatate de secol, Fidel Castro si-a delectat poporul cu discursuri-maraton de ore in sir.
Energicul prezidente, fidel prieten al lui Fidel Castro si dusman declarat al "imperialismului american", vinde, totusi, Statelor Unite jumatate din productia de petrol a tarii sale. Trebuie reamintit ca Venezuela este cel de-al saselea exportator de petrol pe plan mondial. Desi a acuzat in repetate randuri SUA de organizarea complotului din 2002, in urma caruia a fost indepartat de la putere pentru doua zile, Chavez tine ca lucrurile sa fie clare: nu va opri livrarile de petrol catre americani, decat in cazul in care acestia ar ataca din nou statul latino-american. Atata timp, insa, cat curge petrolul, este foarte putin probabil ca Washingtonul sa se mai uite urat spre Caracas, chiar daca Chavez va deveni dictator cu acte in regula.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.