SC Bel Rom Cinci SRL din Sibiu construieste la Bacau un supermaket "REAL" fara nici un fel de autorizatie. Societatea a angajat deja doua firme de constructii sa ridice pe o suprafata de 11 hectare, la iesirea din Bacau spre Bucuresti, unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Moldova.
Primarul Romeo Stavarache s-a balbait cand a fost intrebat despre aceasta problema: intai a spus ca lucrarile care se fac nu necesita autorizatie de constructie, apoi cand a fost informat ca au fost ridicate deja ziduri pe terenul respectiv, primarul s-a razgandit. "Probabil ca are autorizatie, nu stiu. Vorbiti cu viceprimarul, el se ocupa de probleme de urbanism. Noi am dat niste amenzi. Nu am ce sa mai fac, intrebati si la Inspectoratul in Constructii", a declarat Stavarache.
Atitudinea primarului demonstreaza faptul ca este complicele acestei afaceri. Firmele de constructii care ridica supermarket-ul sunt patronate de prieteni ai primarului, membri ai Partidului National Liberal. Situatia este mult mai grava deoarece investitorul are sanse foarte mici sa obtina autorizatie de constructie. Asta deoarece, Consiliul Judetean Bacau a deschis un proces in instanta prin care solicita sa fie anulata hotararea Consiliului Local de aprobare a Planului Urbanistic Zonal, singurul document care spune ca in zona se poate construi un supermarket. Reprezentantii administratiei judetene contesta faptul ca Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat cu avizul Consiliului Judetean asa cum prevede Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul. Acest aviz al Consiliului Judetean este cu atat mai necesar cu cat constructia nu a primit nici acum avizul Serviciului Politiei Rutiere Bacau, desi a fost solicitat acest lucru de cateva luni. Politia Rutiera nu vrea sa elibereze acest aviz deoarece Planul Urbanistic Zonal prevede realizarea a doua sensuri giratorii la o distanta mica unul de celalalt pentru a asigura fluxul de intrare si iesire a clientilor supermarket-ului. Avand in vedere ca supermarketul se realizeaza la marginea drumului european, prevederea din PUZ ar bloca circulatia in zona. In urma unui studiu de circulatie realizat de autoritatile locale s-a ajuns la concluzia ca prin zona respectiva trec zilnic cel putin 5000 de masini. In plus, PUZ-ul a fost aprobat fara avizul Comisiei de Urbanism, asa cum prevede legislatia. "Numai ca la noi in Primaria Bacau nu este Comisie tehnica de urbanism, asa cum exista in toate primariile marilor orase, in toata tara. La Primaria Bacau nu se respecta legislatia privind uranismul si amenajarea teritoriului", a declarat consilierul local, Laurian Lucas.
Amendati degeaba
Pentru ca Primaria Bacau a demonstrat ca tolereaza faptul ca se construieste ilegal s-au mobilizat inspectorii de la Inspectoratul in Constructie Bacau. "I-am amendat si am dispus sistarea lucrarilor pana cand vor intra in legalitate, adica pana in momentul in care vor obtine autorizatie de constructie", a declarat Adrian Sichitiu, seful Inspectoratului de Stat in Constructie Bacau. Insa inspectorii au mult de furca cu firma care ridica supermarket-ul. Asta deoarece dupa ce pleaca inspectorii, platesc amenzile si se apuca iar de construit. "Eu nu tolerez sa se ridice in tara asta nici o cladire fara autorizatie de constructie. Daca nu se opresc, intocmim dosar penal", a declarat Dorina Isopescu, sefa Inspectoratului National de Stat in Constructii.