Ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si de aceasta data procesul accentuat de dezinflatie. Si anume, nivelul ratei medii anuale a inflati
Ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si de aceasta data procesul accentuat de dezinflatie. Si anume, nivelul ratei medii anuale a inflatiei calculata conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente - a scazut fata de 6,56% (nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005) cu 1,8 puncte procentuale in mai, 2 puncte procentuale in iunie 2007, respectiv 2,2 puncte procentuale in iulie a.c. (vezi grafic 1). Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada august 2006 - iulie 2007 (in raport cu media preturilor din perioada august 2005 - iulie 2006) a fost mai mare cu 4,38% .
O mentiune se impune: chiar daca rata anuala a inflatiei, datorita fluctuatiei de la o luna la alta a ratei lunare a inflatiei (crestere de la 0,14% la 0,29%, cum s-a inregistrat in ultima luna) si a modului de calcul - rezultatul inmultirii ultimilor 12 indici de preturi de consum lunari cu baza in lant raportati la 100, din produsul obtinut si exprimat in procente scazandu-se 100 - isi schimba sau nu traiectoria, rata medie anuala a inflatiei continua sa-si urmeze linia descrescatoare (grafic).
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei - asa cum procedeaza toate bancile centrale - ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 4% (iulie 2007/iulie 2006) se inscrie in tinta de inflatie din acest an (vezi grafic 2). Si anume, 4% cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual.
Rata medie anuala a inflatiei constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala: stabilitatea preturilor. Indicator luat in calcul, potrivit criteriilor de la Maastricht, in procesul de trecere la euro. Pentru atingerea acestui obiectiv, cerinta este ca rata medie anuala a inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei tari membre ale Uniunii Europene. De exemplu, in luna iunie a.c.(pentru care exista date disponibile) aceasta medie din zona euro a inregistrat nivelul de 1,4%, care insumat cu 1,5 puncte procentuale stabileste o limita maxima a ratei medii anuale a inflatiei de 2,9% (cu 1,7 puncte procentuale sub nivelul inregistrat de Romania). De retinut ca rata medie anuala a inflatiei luata in acest calcul se determina pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum.
O subliniere se mai impune: intre calculul indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) si calculul indicelui preturilor de consum (IPC) nu exista diferente metodologice. Iar cosul folosit in cazul indicelui armonizat (fara cateva diferente nesemnificative) este alcatuit din aceleasi marfuri alimentare, marfuri nealimentare si servicii. Din ambii indici (IPC, respectiv IAPC) scazandu-se 100 se obtine rata inflatiei aferenta unuia sau celuilalt.
Constantin CHIRCA
Director adjunct BNR - Directia Statistica


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.