"Deocamdata, suntem intr-o faza preliminara, o faza de lucru. Pornim insa de la premisa ca este de-a dreptul imoral ca tortionarii sa aiba pensii de 10 ori, 20 de ori mai mari chiar decat cei care au avut de suferit de pe urma lor, este vorba de fost
"Deocamdata, suntem intr-o faza preliminara, o faza de lucru. Pornim insa de la premisa ca este de-a dreptul imoral ca tortionarii sa aiba pensii de 10 ori, 20 de ori mai mari chiar decat cei care au avut de suferit de pe urma lor, este vorba de fostii detinuti politici", a precizat ieri Marius Oprea, intr-un interviu pentru RFI, preluat de Rador. El a explicat: "Practic, este vorba de eliminarea suplimentelor pe care fostii ofiteri de Securitate, activistii de partid le au la pensie. Pornim de la ideea ca in nomenclatorul activitatilor nu exista calificarea de tortionar. Tocmai de aceea, ei vor fi socotiti practic pentru vechimea in munca drept muncitor necalificat. Conteaza doar vechimea in munca, in calitatea de muncitor necalificat". Oprea a estimat ca fostii securisti vor avea un nivel al pensiei apropiat de pensia medie pe economie. El a atras, insa, atentia asupra faptului ca, pana acum, CNSAS n-a dat decat foarte putine nume de fosti ofiteri de Securitate, cu decizii definitive in Justitie, care au facut politie politica, iar activisti de partid, practic, deloc. "Tocmai de aceea, trebuie sa gasim o solutie de a ne adresa direct instantelor in momentul in care si noi depistam ca anumiti ofiteri de Securitate sau activisti de partid au comis actiuni impotriva libertatilor si drepturilor romanilor. Un prim pas poate fi suspendarea pensiilor militare si pensiilor suplimentare, pensiilor speciale, ale celor care au fost publicati deja in <<Monitorul Oficial>> ca facand acte de politie politica, prin decizii definitive ale CNSAS si ale Justitiei", a spus Oprea. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.