Pentru a cincea luna consecutiv, prognoza privind productia de cereale din Uniunea Europeana a fost revizuita in scadere de catre firma franceza de analiza Strategie Grains. Actuala prognoza se ridica la 257 de milioane de tone, nivel mai mic cu 2% d
Pentru a cincea luna consecutiv, prognoza privind productia de cereale din Uniunea Europeana a fost revizuita in scadere de catre firma franceza de analiza Strategie Grains. Actuala prognoza se ridica la 257 de milioane de tone, nivel mai mic cu 2% decat cantitatea aferenta anului trecut, din cauza vremii nefavorabile, transmite Reuters, citat de Mediafax. Estimarea reprezinta o scadere de 13,7 milioane de tone fata de prognoza prezentata in luna iulie. "Reducerea este determinata de recoltele sub asteptari din Europa de Vest, pe fondul ploilor puternice de la sfarsitul ciclului de dezvoltare a cerealelor, si de pierderile la scara larga, pentru suprafetele cultivate cu porumb si pentru recolta aferenta in Europa de Est", a aratat Strategie Grains, intr-un comunicat. Perspectivele mai putin pozitive privind productia de porumb, care ar putea atinge 46,8 milioane de tone in acest an, comparativ cu o estimare de 54,7 milioane de tone, prezentata in luna iulie, au influentat semnificativ asteptarile privind cantitatea totala de cereale. "Pentru porumb, estimam recolte exceptional de scazute in Romania si Bulgaria, iar randamentele din Ungaria se vor diminua semnificativ in raport cu anul trecut", a aratat firma, precizand ca situatia este determinata de valul de caldura din luna iulie. Productia de grau va scadea, probabil, cu 2% fata de 2006, la 114,1 milioane de tone, cantitate mai redusa decat estimarea din luna iulie, de 118,9 milioane de tone. In Europa de Vest, ploile puternice au afectat calitatea culturilor din Franta si Germania, astfel incat un procentaj semnificativ al productiei va fi utilizat pentru hrana animalelor, in vreme ce recolta din estul Europei are o calitate "foarte buna". Echilibrul dintre cererea si oferta de grau va fi foarte strans, la nivel european si mondial, iar stocurile vor fi foarte reduse la sfarsitul anului, ceea ce ar putea sustine preturile, in acest an agricol si, probabil, dupa incheierea perioadei, a mai aratat firma de analiza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.