Lipsa semnelor de informare pentru orientarea calatorilor in Romania este proverbiala. Multi soferi straini, dar si autohtoni se ratacesc pe soselele patriei noastre, indicatoarele fie lipsesc din intersectii, fie sunt montate in locuri de neobservat
Lipsa semnelor de informare pentru orientarea calatorilor in Romania este proverbiala. Multi soferi straini, dar si autohtoni se ratacesc pe soselele patriei noastre, indicatoarele fie lipsesc din intersectii, fie sunt montate in locuri de neobservat. Daca ar fi sa ne atace vreun dusman la vreme de razboi, trupele invadatoare pot sa nu-si atinga tintele daca merg dupa indicatoarele rutiere.


Pentru a corecta potentiala miscare gresita a trupelor (evident, suntem malitiosi), liderii secuimii au luat problema in mana pentru rezolvare. Cine le calca tinutul trebuie sa stie ca au intrat in Tara Secuiasca. In Romania, in lipsa unor inaugurari de substanta, ne multumim cu ce avem, dupa buzunarul si mintea fiecaruia. Primarul Videanu a taiat panglica unui wc public inteligent (wc-ul, nu personajul). Premierul Tariceanu a inaugurat un pasaj rutier neterminat, ale carui costuri sunt tinute la secret. Inaugurarea unui panou face parte din sirul manifestarilor derizorii. Bucata de tabla vopsita de pe DN11 plasata la intrarea in judetul Covasna ia in mintea dlui Marko Bela dimensiunea unui monument.


Altfel, nu inteleg de ce nu a facut pana acum sfestanie la plasarea bornelor de kilometraj, la incastrarea placutelor bilingve sau la montarea semnelor de limitare a vitezei de pe soselele din Har-Cov. Panoul asta vrea sa insemne altceva decat simpla informare turistica, are alt schepsis, de s-a dus ditamai liderul de partid cu o liota de sefi locali dupa el sa faca sluj precum garda la drapel. Asa le-a spus presedintele Basescu Traian cand s-a odihnit in vila lui Ceausescu din Covasna: "sunteti deosebiti". In consecinta, cu binecuvantare de la Cotroceni, s-a montat panoul trilingv "SZEKELYFOLD - Tinutul Secuiesc - SZEKLERLAND". Acest panou care iese din tipicul celor legal admise pe drumurile publice si seamana cu cele care chemau pe trecatori la intrecerea socialista are, evident, doua fete. Cand intri in Covasna, dinspre Brasov, afli pe ce calci. Foarte curios, partea care sta cu fata la Tinutul Secuiesc este goala. Nici un inscris, nici un mesaj! Ce vor scrie autoritatile romanesti pe partea libera a panoului? Este normal sa fie un mesaj si pentru calatorul care iese din Secuime si patrunde in Tara Barsei. Secuii, amabili, lasa loc pentru informarea calatorului in sens invers. Ar trebui sa ne spuna presedintele si noua, romanilor, ca suntem deosebiti. Altfel nu ne apucam sa completam panoul!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.