Cu certitudine, PSD a inteles ca jocul la doua capete a ajuns la final. Ca riscul pierderii electoratului este imens. Ca nu exista nici o sansa de a cocheta in continuare cu Guvernul Tariceanu, facand, in acelasi timp, figura de partid de opozitie, s
Cu certitudine, PSD a inteles ca jocul la doua capete a ajuns la final. Ca riscul pierderii electoratului este imens. Ca nu exista nici o sansa de a cocheta in continuare cu Guvernul Tariceanu, facand, in acelasi timp, figura de partid de opozitie, si de a castiga puterea. Ori, intoarcerea la guvernare a PSD este vitala. Si, in principiu, sigura, de vreme ce culoarul de stanga este cu totul si cu totul liber. Daca afirmatiile de mai sus sunt, asa cum cred, absolut adevarate, reteta iesirii din duplicitate a PSD ramane un mister. Care pana pe 10 septembrie va putea fi dezlegat. Mircea Geoana a anuntat ca schimbarea de macaz a partidului pe care il conduce se va face in orice conditii. Ca PSD este deschis oricarei combinatii. Sa vedem, din aceasta perspectiva, care sunt variantele de joc politic.
In mod normal, cea mai simpla solutie pentru PSD, usor de explicat nucleului dur electoral, dar si electoratului vulnerabil, destul de numeros, este ruperea totala de Guvernul Tariceanu. Motiune de cenzura, urmata de mobilizare la vot. Dupa trantirea Guvernului in Parlament, ar urma ca seful statului, in conformitate cu prevederile Constitutiei, sa desemneze un nou prim-ministru. Ceea ce echivaleaza cu un nou guvern. Din care PSD va face sau nu parte. Aparent, aceasta este solutia. Pe care Mircea Geoana o va prezenta cel tarziu pana pe 10 septembrie. Dar care este pasul doi? Dupa demiterea Guvernului Tariceanu, mainile lui Traian Basescu sunt dezlegate. El poate desemna orice persoana din oricare partid - ma refer la cele care au vocatie in acest sens - pentru a forma un nou guvern, cu care sa se prezinte in Parlament, in vederea aprobarii. La mana lui Basescu fiind, aceasta operatie se poate transforma intr-o veritabila ruleta ruseasca. Cu alte cuvinte, Basescu, din ce in ce mai previzibil, va numi un reprezentant al partidului prezidential, fie PD, fie PLD. Este singura varianta, alta decat cea existenta in prezent, care nu poate conduce la formarea unei majoritati parlamentare. In consecinta, Guvernul va fi trantit, la nivelul Legislativului, inainte de a se naste sau va fi lasat sa treaca intr-o formula minoritara. In prima varianta, PSD, in special si Parlamentul, in general, vor opta pentru alegeri anticipate, socotind ca a venit momentul acestora. Si ca PD plus PLD vor pierde partida definitiv. In cea de-a doua varianta, temandu-se de alegeri anticipate, PSD, in special si celelalte partide parlamentare, in general, vor opta pentru instalarea unui nou guvern ultraminoritar, cel prezidential. Care ne va duce, sontac-sontac, pana in toamna anului urmator cand, beneficiind de faptul ca se afla la putere, va incerca sa obtina un scor bun.
Intrebarea este: pentru care dintre variante - admitand ca, de aceasta data, amenintarea lui Mircea Geoana este serioasa - va opta PSD? Solutia anticipatelor nu prea avantajeaza acest partid. Pentru ca, in constiinta colectiva, in mod neobisnuit, dar explicabil, PSD, singura stanga existenta, nu trece drept partid de opozitie, in raport cu dreapta aflata la putere. Dimpotriva. S-a calificat, din aceasta perspectiva, un alt partid, devenit de dreapta, cel prezidential. PD, cu sau fara PLD. Daca anticipatele nu avantajeaza PSD, inseamna ca acest partid va prefera sa-si ocupe locul in banca opozitiei autentice, tocmai prin aducerea PD la guvernare. Chiar cu riscul ca acest partid, asa cum a demonstrat anterior, sa dezlantuie din nou uriasul santaj al anchetelor si dosarelor penale si sa incerce, din rasputeri, prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor, manevrarea alegerilor.
Pentru a nu lasa loc nici unei ambiguitati, mai fac afirmatia ca o alta varianta teoretica, un guvern PSD-PD, este exclusa. Pentru ca pentru PSD ar fi sinucigasa electoral, iar pentru PD, moral. Intelegand aceasta realitate, prezidentialii incearca, in continuare, din rasputeri, demonizarea PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.