Dedicata a€žnoilor generatii", prima dintr-o serie de trei a€žcronici" consacrate conflictului dintre regimul castrist si administratia de la Casa Alba, a fost publicata miercuri in cele doua ziare a€žde casa" ale comuni
Dedicata a€žnoilor generatii", prima dintr-o serie de trei a€žcronici" consacrate conflictului dintre regimul castrist si administratia de la Casa Alba, a fost publicata miercuri in cele doua ziare a€žde casa" ale comunistilor cubanezi, a€žGranma" si a€žJuventud Rebelde". Autorul, nimeni altul decat a€žEl Lider Maximo", relateaza, pret de o pagina si jumatate, fapte si intamplari din istoria zbuciumata a Cubei, de la a€žplebicist" incoace.  
CURS DE ISTORIE. "Istoria Cubei in ultimii 140 de ani este aceea a luptei pentru pastrarea identitatii si independentei nationale, dar si istoria evolutiei imperiului Statelor Unite, pretentia permanenta a acestora de prelua controlul asupra regiunii, si metodele utilizate de Casa Alba pentru a-si mentine dominatia globala", si-a prefatat presedintele cubanez creatia. In prima parte a a€žcronicii", Castro pune accentul pe "impunerea Amendamentului Platt" (1901), clauza introdusa in prima constitutie cubaneza ce autoriza Statele Unite sa intervina in Cuba, dupa iesirea insulei din sfera de influenta a Spaniei. "Partea cea mai rea a amendamentului a fost ipocrizia, inselatoria, machiavelismul si cinismul planului de cucerire. Baza navala americana de la Guantanamo Bay, este o consecinta a acestui amendament". Clauza a€žPlatt" a fost abrogata in 1934 de presedintele Franklin D. Roosevelt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.