Cappadocia este una dintre cele mai atractive zone turistice din Turcia. Turistii vin pentru bisericile sapate in stinca sau pentru orasele subterane.Peisajele si bisericile sapate in stinca
sint principalele atractii ale Cappadociei Principalele obiective turistice sint in apropierea localitatilor Göreme, Nevsehir si Uçhisar. Turistii pot vizita biserici sapate in stinca, orase subterane sau zone cu peisaje desprinse parca din filmele SF, cu spectaculoasele Fairy Chimneys, roci de diverse forme sapate de natura in lava vulcanica a „uriasului" care vegheaza regiunea, muntele Ercizes Dagi - 3.916 metri. Cappadocia a fost si unul dintre locurile preferate ale unor teologi deveniti ulterior sfinti, cum ar fi Sfintul Vasile cel Mare sau Sfintul Grigore din Nazians. Preturile pentru serviciile din aceasta zona sint accesibile atit pentru cazare, cit si pentru mincare. Turistii romani pot ajunge in Cappadocia fie printr-un circuit organizat de o agentie de turism, fie cu autoturismul propriu. Un bun punct de plecare intr-o excursie prin Cappadocia il constituie Göreme Open-Air Museum. Aici sint numeroase biserici sapate in stinca in secolele VIII-XI. Biserica Sfintului Onophrius, Capela Sfintei Barbara sau Biserica Marului sint printre cele mai importante asezaminte. In aceste bisericute s-au pastrat numeroase fresce reprezentind scene biblice. Cea mai spectaculoasa este insa Dark Church (Biserica Neagra), care a fost renovata. Aici pot fi admirate fresce precum cea care il reprezinta pe Iisus pe cruce sau cea care prezinta tradarea lui Iuda. Pe linga biserici mai pot fi vizitate locurile in care locuiau cei care populau aceasta zona sau salile in care se servea masa. Intrarea la acest obiectiv este de zece lire turcesti (1,7 lire = 1 euro), insa pentru a vizita Dark Church se vor mai plati cinci lire.

Orasele subterane sint alte puncte de atractie ale acestei zone. Acestea erau folosite de locuitorii satelor din zona ca loc de refugiu in cazul in care erau atacati de dusmani. Se estimeaza ca sint peste 36 de astfel de orasele, dar cele mai importante sint la Kaymakli si la Derinkuyu. Kaymakli se afla la 19 kilometri de Nevsehir. Orasul subteran de aici are opt niveluri, dar nu toate sint deschise vizitatorilor. Acestia trebuie sa urmeze semnele care indica directia de vizitare, deoarece aceste orase sint mici labirinturi: o retea de tunele si camarute. Oasul subteran de la Derinkuyu are sapte niveluri. Astfel de orase mai pot fi vizitate la Ozluce si la Mazikoy, insa este suficienta vizitarea unuia pentru ca turistul sa-si formeze o parere despre acestea. Intrarea la cele mai importante este tot in jur de zece lire turcesti.

Valea Ihlara este un obiectiv turistic spectaculos, care nu trebuie ratat. Privit de sus, canionul este impresionant, cu peretii stincosi care marginesc o zona cu vegetatie abundenta. Jos se afla o cascada, mai multe locuri pe marginea riului, unde turistii se pot odihni, la adapost de arsita de afara, dar si biserici sapate in stinca. Biserica Sümbülü este renumita pentru fatada bine conservata, in vreme ce in alte biserici pot fi admirate fresce din diverse perioade.

Tarifele pentru cazare difera in functie de gradul de confort. Intr-o pensiune decenta, curata, se poate inchiria o camera cu 25 euro/noapte. In cazul in care se doreste un grad mai mare de confort, se poate ajunge la 50-80 euro/camera/noapte. Pretul include si micul-dejun. Exista programe optionale, cum ar fi o seara turceasca (50 de lire pentru un spectacol cu dansuri locale, mincare si bautura) sau baia turceasca (20-25 de lire).

Masa: zece euro de persoana La un restaurant, o masa costa in jur de 18 lire turcesti de persoana, in cazul in care nu se opteaza pentru feluri de mincare precum preparatele din peste, care sint mai scumpe. O supa costa in jur de 3-5 lire, in vreme ce un fel de mincare costa intre 9 si 14 lire. O bere costa in jur de 3-5 lire, in functie de local.

Intilnire cu hititii In cazul in care se viziteaza Cappadocia, merita sa se faca o vizita si la Bogazkale pentru a se vedea ceea ce a mai ramas din capitala fostului Imperiu Hitit, Hattusa. Multe dintre lucrurile descoperite aici se pot vedea in muzeele din Europa, cum ar fi muzeul din Berlin sau cel din Ankara. Se mai pot vizita insa Marele Templu, Palatul Regal, Poarta Leilor, Poarta Sfinxului sau Poarta Regelui. La o distanta de cel mult trei kilometri se afla Yazilikaya, loc in care se pot admira basoreliefuri bine conservate care reprezinta fie zei importanti ai hititilor, cum ar fi Tesub, Zeul furtunii, fie personalitati cum ar fi regele Tudhaliya al IV-lea. Cei pasionati de istoria hititilor pot vizita si ansamblul de la Alachöyük, datat aproximativ din anul 4000 inainte de Hristos.

Vezi mai multe obiective turistice din Cappadocia pe www.cotidianul.ro/select