Un violonist roman face furori, cu Ciocarlia, la Londra, in Covent Garden.
In orchestra amuzanta un tanar invarte arcusul pe inima englezilor. Un violonist atipic, in blugi, cu parul rasculat valvoi in varful capului. Primeste aplauzele ca pe ta
Un violonist roman face furori, cu Ciocarlia, la Londra, in Covent Garden.
In orchestra amuzanta un tanar invarte arcusul pe inima englezilor. Un violonist atipic, in blugi, cu parul rasculat valvoi in varful capului. Primeste aplauzele ca pe tava, iar de pe buzele englezilor si ale turistilor curge doar o exclamatie: "uimitor". N-ai zice ca e roman. Singurul lucru care il tradeaza e Ciocarlia, pe care o interpreteaza fara cusur.

Prin ultimul an de Conservator, dupa 19 ani investiti intr-o vioara, Bogdan Vacarescu a ajuns la concluzia ca nu poate face mare lucru cu instrumentul lui in Romania. Iubea New York-ul, dar a ales Londra din motive pragmatice. S-a stabilit in Marea Britanie, tara in care poate trai decent facand ceea ce ii place. Muzica.


CIOCARLIA. Vreme de 26 de ani, Bogdan a cantat doar muzica clasica pe marile scene din Franta, Germania, Belgia, Suedia, Marea Britanie si SUA. Cand a considerat ca orchestra nu se potriveste cu spiritul sau liber, a inceput sa-si construiasca drum in formatii mici, cantand insa mereu muzica clasica. De aproape un an, Bogdan a infiintat impreuna cu trei tineri din Slovenia si Serbia grupul Paprika Balkanicus, un quartet ce canta muzica traditionala balcanica, combinata cu elemente de jazz. Asa se face ca prin cluburile britanice, la festivaluri si in Covent Garden rasuna acorduri din Balcani, ritmuri tiganesti, rusesti sau maramuresene. Regina este insa Ciocarlia.


Paprika Balkanicus a realizat deja un turneu in Japonia, un album si a participat la cateva festivaluri. Pentru 2008 sunt deja programate reprezentatii in cluburi britanice cu renume. "De ce muzica balcanica? Am constatat ca prinde la public, mai ales dupa primul val de aderare la UE a tarilor balcanice in 2004. Suntem printre primii care propunem acest gen de muzica la un nivel profesionist. In Japonia am placut atat de mult incat ne-au chemat inapoi pentru un al doilea turneu", spune Bogdan intre doua reprezentatii.


VIOARA. "In vara asta am participat la doua festivaluri aici in Marea Britanie, la Glastonbury si Edinburgh, si la Exit Festival, in Serbia, unde am cantat pe aceeasi scena cu Rolling Stones, la o zi diferenta. Mai nou am primit o oferta de la un grup hip-hop sa inregistrez cu ei, dar si de la un grup gen punk gipsy", isi pregateste tanarul vioara pentru noua reprezentatie din Covent. Dupa ce isi culege aplauzele isi aminteste: "Nu uita sa spui de Nigel Kennedy". E mandru ca in 1997 a cantat intr-un septet alaturi de marele violonist Nigel Kennedy, in cadrul Verbier Festival. De ce nu canta in orchestre? "Nu sunt genul care sa ma pot integra intr-o orchestra. Imi place sa ascult, dar personalitatea mea e prea puternica sa fac ce mi se zice", zambeste violonistul.


BURSA LA ACADEMIA REGALA. In anul 2000, pe cand era in ultimii ani la Conservator, Bogdan a primit o bursa de studii de 3.000 de lire la Academia Regala de Muzica de la Londra. Insa taxa pentru cei doi ani de studii postunivesitare era de 26.000 de lire. "Am inceput sa bat pe la o gramada de usi ale celor cu bani din Romania. Stii care au fost raspunsurile? Vioara, ce imi aduce mie asta! Daca aveai o minge de fotbal te mai ajutam", povesteste Bogdan intr-o romana presarata cu englezisme. A ramas in tara, si-a terminat facultatea, iar in anul urmator a pornit din nou in goana dupa banii necesari studiului pe "insula". "M-au ajutat mai multe persoane particulare din Romania cu cate putin, dar ajutorul cel mai mare l-am primit de la Fundatia «Ion Ratiu» si de la un britanic extraordinar, care a initiat in Anglia o campanie de strans fonduri pentru bursa mea. N-am inteles niciodata cum un strain era mai bucuros si a facut tot posibilul sa ajung la Academia Regala de Muzica", detaliaza Bogdan zbuciumul colectarii banilor necesari implinirii visului sau.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.