Presedintele venezuelean Hugo Chavez intentioneaza sa modifice Constitutia, pentru a construi "socialismul secolului XXI", dar si pentru a ramane vesnic la putere.     Presedintele Hugo Chavez i-a prezentat ieri propriul plan de modifica
Presedintele venezuelean Hugo Chavez intentioneaza sa modifice Constitutia, pentru a construi "socialismul secolului XXI", dar si pentru a ramane vesnic la putere.     Presedintele Hugo Chavez i-a prezentat ieri propriul plan de modificare a Constitutiei Venezuelei, printre schimbari aflandu-se si eliminarea obligativitatii ca o persoana sa aiba numai doua mandate de presedinte. Mai mult, mult iubitul fiu al poporului venezuelean doreste sa mareasca perioada mandatului de la sase la sapte ani. Chavez ar trebui sa paraseasca puterea, conform actualei Constitutii, in 2012, cand i se termina cel de-al doilea mandat de presedinte. "Voi aduce noi orizonturi pentru o noua era", le-a raspuns el criticilor care l-au acuzat ca doreste sa impuna un sistem autoritar. Chavez vorbeste chiar despre un "socialism petrolier", stiindu-se faptul ca economia tarii se bazeaza in mare masura pe exportul de hidrocarburi. "Vom declansa mecanismul de reforma fabulos si vom realiza, asa cum am promis anul trecut, reforma uneia dintre Constitutiile cele mai avansate din lume", a declarat Chavez. Reforma are drept scop consolidarea pozitiei statului in economie, prin nationalizari in domeniile petrolier, al telecomunicatiilor si al productiei de energie.     LA POPOR. In ciuda faptului ca Hugo Chavez face apel in mod constant la popor, acesta nu pare a imbratisa doleantele presedintelui. Astfel, un sondaj de opinie recent arata ca 63 la suta dintre venezueleni se opun prelungirii numarului de mandate pentru o persoana.     Prevederi n Eliminarea termenului de doua mandate pentru functia de presedinte si prelungirea acestuia de la sase la sapte ani, pe motiv ca "presedintele republicii nu are posibilitatea de a fi reales de cate ori doreste poporul"; n Reducerea zilei de lucru la sase ore; n Cresterea influentei prezidentiale asupra Bancii Centrale; n Intarirea controlului statului asupra economiei si limitarea economiei private; n Economia privata poate "coexista cu acest proiect, in functie de atentia pe care o accorda nevoilor tarii".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.