Praga, aceasta minunata opera a naturii, orasul numit pe buna dreptate "inima Europei", este un lacas al legendelor si al povestilor. Fiecare casa, fiecare straduta ascunde o taina sau ne prezinta o figura legendara, care a strabatut veacurile istori
Praga, aceasta minunata opera a naturii, orasul numit pe buna dreptate "inima Europei", este un lacas al legendelor si al povestilor. Fiecare casa, fiecare straduta ascunde o taina sau ne prezinta o figura legendara, care a strabatut veacurile istoriei pentru a ajunge pana in zilele noastre. In total, orasul numara 80 de biserici, 35 de manastiri, 70 de palate, peste 2.000 de cladiri remarcabile, 60 de muzee si galerii de arta, 37 de teatre ,11 sali de concerte si noua institutii de invatamant superior. O calatorie la Praga este de neconceput fara o vizita la Hradšany, un maiestos complex arhitectonic, pentru vizitarea caruia aveti nevoie de aproape o zi. El se compune din Hrad sau castel, fosta resedinta a regilor si actuala resedinta a presedintelui statului, ale carei prime baze au fost puse spre sfarsitul sec. IX, pinacoteca, Catedrala gotica Sf. Vít, turnul lui Dalibor, Biserica Sf. Jiří, turnul negru. De aici, puteti sa o luati la pas pe Nerudova, strada cu cele mai frumoase cladiri din Praga, ce poarta numele scriitorului Jan Neruda.Urmeaza apoi Karlův most - Podul Carol, o adevarata galerie de arta cu 30 de statui si grupuri statuare innegrite de vreme, unde isi fac veacul pictori, papusari, muzicanti si vanzatori de suveniruri. Legenda spune ca, atunci cand regele Carol al IV-lea a ordonat ridicarea podului, ceea ce se cladea ziua, se prabusea noaptea. In urma unui vis, regele a ordonata ca in mortarul podului sa fie amestecat vin si oua, pentru ca lucrarea sa poata fi terminata.Plimbarea continua in Staroměstske naměstí (Piata Orasului vechi), unde se gaseste turnul primariei cu vestitul orologiu ce functioneaza neintrerupt din 1410. Principala piesa a orologiului constituie sfera complexa simbolizand Terra in centrul Universului, conform principiilor astronomiei medievale. Ceasul masoara timpul si indica miscarea Lunii si a Soarelui prin semnele zodiacale. Langa ferestrele mici prin care se zaresc, la fiecare ora fixa, figurile apostolilor, un schelet reprezentand moartea apare cu un clopotel si o clepsidra in mana. La sfarsitul defilarii apostolilor, cocosul bate din aripi si canta.Praga este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Magica si miserioasa capitala a Cehiei isi datoreaza famecul convietuirii dintre cele trei etnii care au adus aici un amestec fascinant de tot atatea culturi: ceha, ebraica si germana, oferind o mare bogatie de arta, dar si de conflicte. La fiecare excursie la Praga, veti descoperi un alt oras. Culorile pastelate perfect armonizate, fatadele cladirilor in stil gotic, baroc, renascentist, rococň sau Liberty ofera orasului un aspect unic in lume.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.