Peste 18 milioane de papusi, figurine si masinute „made in China" au fost retrase de pe piata, deoarece amenintau sanatatea copiilor.Unele jucarii pot fi fatale pentru copii Jucariile chinezesti au bagat spaima in parintii din intreaga lume. Cea mai mare companie de profil din America, Mattel, a restras de pe piata 18 milioane de jucarii „made in China", de teama ca ar putea fi contaminate cu substante toxice. Printre produsele interzise vinzarii se numara un milion de truse Doggie Day Care, peste 700.000 de papusi din celebra linie Barbie, 345.000 de figurine Batman si 7,3 milioane de jucarii Polly Pocket. Este al doilea lot de produse Polly Pocket retras de pe piata in ultimele noua luni. In noiembrie 2006, 4,4 milioane de astfel de papusele au fost interzise de la vinzare, pe motiv ca amenintau sanatatea copiilor. Atunci, compania Mattel a primit peste 200 de reclamatii privind magneti minusculi care se desprindeau din tesatura jucariilor si erau inhalati de copii. Odata ajunsi in organismul micutilor, magnetii provocau fisuri intestinale sau alte complicatii. Multi dintre micii pacienti au ajuns pe masa de operatie dupa ce s-au jucat cu figurinele Polly Pocket. La inceputul lunii august, Mattel a retras peste un milion de produse de la subsidiara Fisher-Price. Atunci cei trei copii au ajuns la spital din cauza unor complicatii provocate de magnetii din jucarii. De asemenea, mai multe masinute care contineau vopsea toxica au fost scoase de pe rafturile magazinelor.

Conducerea Mattel spune ca fabrica ce a confectionat vehiculele nu a respectat contractele incheiate cu ei. „Fabrica a violat standardele de siguranta Mattel si a folosit vopsea de la un furnizor care nu e aprobat de noi. Aceasta vopsea poate sa dauneze sanatatii copiilor", se arata intr-un comunicat al companiei.

Potrivit agentiei Reuters, autoritatile din Beijing stiau de aceasta problema, inca din luna martie, insa nu au facut nimic pentru a remedia situatia. „Stiam de aceasta situatie, deoarece, inca din martie, am vazut mai multe jucarii retrase de pe piata, din cauza unor probleme ale partilor magnetice", a declarat pentru Reuters un reprezentant al Asociatiei Chineze a producatorilor de jucarii. El nu a explicat insa de ce nu s-a luat nici o masura.

In urma acestui scandal, premierul canadian, Stephen Harper, s-a aratat extrem de ingijorat de produsele periculoase importate din strainatate. El a promis ca va ridica problema la urmatorul summit pe teme comerciale din America de Nord, ce va avea loc pe 20-21 august.