Ministrul Cristian Adomnitei va incepe astazi, la Cluj, seria controalelor la scoli, pentru a verifica daca autoritatile locale au facut reparatii cu banii de la Guvern. "Primul judet in care ma voi deplasa, pentru a verifica absorbtia de fonduri, va
Ministrul Cristian Adomnitei va incepe astazi, la Cluj, seria controalelor la scoli, pentru a verifica daca autoritatile locale au facut reparatii cu banii de la Guvern. "Primul judet in care ma voi deplasa, pentru a verifica absorbtia de fonduri, va fi Cluj, intrucat acesta a cheltuit doar 11,96% din banii alocati", a anuntat, ieri, Adomnitei. Alegerea judetului nu este tocmai intamplatoare, in urma cu doua zile Emil Boc, presedintele PD si primar al municipiului Cluj-Napoca, acuzandu-i pe ministrul Educatiei si pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu ca au distribuit pe criterii politice fondurile alocate de la Guvern catre unitatile de invatamant. "Zonele in care primarii sunt membri PD au primit finantari pentru invatamantul preuniversitar in proportie de 7,6%, in timp ce acolo unde primarii provin din PNL s-a alocat 42,6% din suma totala, unde exista primari de la PSD - 38,8%, iar in zonele cu alesi locali ai UDMR - 6,7%. De asemenea, sunt 67 de primari PD care nu au primit nici un fel de finantare, in peste 10 judete, si opt judete in care este finantat un singur obiectiv", a denuntat Boc.
Bucurestiul, taiat in feliute politice
Intamplator sau nu, generozitatea Guvernului s-a dovedit a fi politica si in alocarea fondurilor pentru gradinitele din Bucuresti, intrucat banii au fost distribuiti diferentiat la sectoare. Astfel, Primaria Sectorului 1, condusa de liberalul Andrei Chiliman, beneficiaza de cei mai multi bani, respectiv 70 milioane de lei, desi are deficit de numai 1000 de locuri in gradinite. Sectoarele 3 si 6, conduse de un reprezentant PD - Liviu Negoita - respectiv de un membru PLD - Cristian Poteras - au primit cate 40 de milioane de lei, in conditiile in care deficitul este de 2970 de locuri in Sectorul 3 si de 3250 de locuri in Sectorul 6. Primaria Sectorului 2 - al carei primar este pesedistul Neculai Ontanu - a beneficiat de 50 de milioane de lei, pentru un deficit de 2203 locuri. Mult mai putini bani - 30 de milioane de lei - au fost alocati atat Sectorului 4 (deficit de 1770 de locuri), condus de Adrian Inimaroiu (PNL) - , cat si celei mai sarace zone ale Capitalei, Sectorul 5 (deficit de 1562 de locuri), al pesedistului Marian Vanghelie.
Bani pe hartie
Pentru a ajunge la Primarie - institutie in a carei administrare se afla cladirile unitatilor de invatamant preuniversitar - fondurile sunt trimise de Ministerul Educatiei la inspectoratele scolare judetene, care sunt ordonatoare secundare de credite. Acestea ii redirectioneaza catre consiliile locale, care, la randul lor, le vor distribui investitiilor stabilite de primar, principalul ordonator de credit.
Urmand acest drum sinuos, prima finantare a Guvernului - acordata in 30 martie, dar care nu sosise inca la primarie in mijlocul lui iulie - s-a dovedit a fi doar verbala. Primarul PSD Neculai Ontanu chiar a cerut, luna trecuta, demiterea inspectorului general scolar Cristian Alexandrescu, pe motiv ca "tine banii" la inspectorat, in loc sa ii repartizeze edililor.
Lucrurile sunt incurcate romaneste, astfel incat vinovat este primarul, care nu utilizeaza banii alocati "pe hartie" de Guvern, si nu ministerul si inspectoratul, care nu trimit sumele respective la trezorerie. Pana la urma, finantator este contribuabilul roman, care aloca in mod indirect, prin impozite, fonduri catre invatamant si la bugetul de stat, si la bugetul local.
Gradinite din bugetul local
Singurul primar din Bucuresti - si din tara - care a construit doua gradinite inca de anul trecut este Liviu Negoita, primar PD la Sectorul 3. Pentru anul acesta a alocat din bugetul local 363,6 milioane de lei pentru alte 13 corpuri de gradinita, dintre care 8 sunt in lucru si vor fi date in folosinta la 15 septembrie. Banii de la Guvern - 215,2 milioane de lei - vor fi cheltuiti cand vor intra in Trezorerie.
Internet in 5000 de scoli
Adomnitei nu a renuntat la introducerea Internetului in scoli, ieri semnand un ordin privind alocarea a aproape 2,3 milioane de lei pentru conectarea la Internet a peste 5000 de unitati de invatamant. Banii vor urma aceeasi cale intortocheata: "Inspectoratele scolare, in calitate de ordonatoare secundare de credite, sunt responsabile de transferarea creditelor bugetare catre unitatile de invatamant. Directorul si contabilul fiecarei unitati de invatamant sunt responsabili de cuprinderea fondurilor in bugetul unitatii de invatamant si de evidenta platilor privind achizitia serviciilor si destinatia acestora", se precizeaza in document.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.