Cel putin 15 exemplare de rata mica si mai multe exemplare de rata mare au fost vanate ilegal in zona Maxineni - Corbu Nou (judetul Braila), informeaza Societatea Ornitologica Romana.

Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 stipuleaza deschiderea sezonului de vanatoare la toate speciile de rate abia la 1 septembrie. La data de 11 august 2007 angajatii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au gasit in zona Maxineni - Corbu Nou 15 capete de rata mica si mai multe exemplare de rata mare omorate prin impuscare.

De asemenea, in zona au fost gasite mai multe exemplare de pasari moarte sau muribunde, specialistii Societatii Ornitologice Romane suspectand aparitia unei epizooti in zona. Pe o distanta de 200 de metri au fost gasite 11 pasari moarte, din diferite specii: starc cenusiu, lebada de vara, rata mare, rata mica, piciorong, fluierar de mlastina, pescarus razator, chirighita cu obraz alb.

Angajatii SOR au anuntat Directia Sanitar-Veterinara Braila, recomandand prelevarea de probe biologice si efectuarea de analize in vederea confirmarii/infirmarii infestarii cu botulism. Au fost anuntate Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.