O explozie puternica, soldata cu un mort si sapte raniti, din care trei in stare grava, s-a produs ieri la orele pranzului, la combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, in zona fiind deplasate mai multe masini de pompieri si mai multe ambulante, care
O explozie puternica, soldata cu un mort si sapte raniti, din care trei in stare grava, s-a produs ieri la orele pranzului, la combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, in zona fiind deplasate mai multe masini de pompieri si mai multe ambulante, care au transportat persoanele ranite la spital. Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), cinci dintre raniti au fost transportati la spital, iar alti trei la unitatea medicala a combinatului, cei din urma fiind mai mult in stare de soc.
Cei trei raniti grav in explozia de la instalatia de propenoxid a combinatului, care au arsuri pe o mare suprafata a corupului, au fost transportati la Bucuresti, cu un elicopter al Inspectoratului de Aviatie al MIRA, fiind insotiti de echipaje ale SMURD. Una dintre victimele exploziei a decedat insa, in timp ce era adusa de la Valcea cu elicopterul, medicii aplicand fara succes procedurile de resuscitare. Femeia, A.E., in varsta de 41 de ani, avea arsuri de gradele III si IV pe 98 la suta din suprafata corpului, precum si traumatisme cranio-cerebral si toracic. Ceilalti doi raniti, B.M. de 34 de ani si C.E de 37 de ani au fost internati la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi Bucuresti. Si in cazul acestora, medicii s-au declarat rezervati privind sansele lor de supravietuire. Totodata, alte doua victime ale exploziei urmau sa fie transportate aseara in Capitala. Potrivit IGSU, evenimentul a fost anuntat la ora 11:55. In prima faza muncitorii au incercat sa stinga incendiul care a urmat exploziei cu echipamentul din dotarea unitatii, in special cu spuma. Ulterior, pentru lichidarea focului au intervenit opt autospeciale. Circulatia in zona combinatului a fost intrerupta, iar intrarea in incinta a fost securizata cu ajutorul politistilor si jandarmilor, pentru mai multe ore. Conform Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Valcea, nu exista pericol chimic in urma exploziei. Incendiul provocat de explozie a fost stins dupa aproximativ o ora, iar instalatia a fost racita de pompieri. De asemenea, explozia nu a afectat activitatea combinatului, restul muncitorilor desfasurandu-si lucrul normal, neexistand vreun risc pentru populatia din zona, din cauza degajarilor de noxe, potrivit liderului sindical, Mihai Diculoiu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ca o echipa guvernamentala sa se deplaseze in judetul Valcea, pentru a evalua situatia creata in urma accidentului. Delegatia este condusa de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si de ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
"Situatia este sub control"
Explozia a fost cauzata, cel mai probabil, de defectarea unei pompe de recirculare, oprirea acesteia ducand la cresterea presiunii intr-un reactor de poliester, potrivit directorului combinatului, Constantin Roibu, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca a ajuns la locul producerii accidentului, imediat dupa incident, si a vazut patru persoane ranite, dintre care trei mai grav. "Unul dintre angajati era pe picioarele lui, am si vorbit cu el, era constient insa avea arsuri pe fata, pe scalp si pe piept. Am chemat imediat echipa medicala care l-a dus la policlinica de la noi din combinat, pentru tratament", a spus Roibu. Acesta a spus ca a insistat ca muncitorii afectati de explozie sa fie tinuti in perioada urmatoare sub atenta ingrijire medicala, data fiind substanta cu care le-a fost arsa pielea. "Situatia nu este una de gluma! Trebuie sa fim foarte atenti, substanta este inalt inflamabila si vrem ca acestia sa beneficieze de cea mai atenta ingrijire pentru a le atenua cat mai mult din suferinta", a completat Roibu, precizand ca a cerut ferm ca ranitii sa fie ingrijiti la un spital de specialitate din Bucuresti. Directorul Oltchim a mai precizat ca, desi in jurul instalatiei care a explodat se aflau mai multe persoane, doar patru dintre muncitori au avut mai mult de suferit, ceilalti fiind "cel mult speriati". "In prezent instalatia este oprita, vom verifica exact ce a dus la explozie, vom verifica si alte instalatii similare din combinat, insa ce e important este ca acum Oltchim functioneaza fara probleme", a conchis Roibu.
Explozia produsa la sectia propenoxid a combinatului a dus la oprirea activitatii pentru o perioada estimata la 3-4 zile, pierderile de productie fiind evaluate la 1,4 milioane de euro, conform presedintelui consiliului de administratie al firmei, Constantin Roibu. "Utilajele de productie nu au nimic, fiind afectate doar cablurile electrice, aparatura de automatizare sau panourile. Urmeaza sa facem o estimare in cel mai scurt timp, pentru a vedea ce trebuie inlocuit, urmand sa repornim instalatiile in 3-4 zile", a spus Roibu, citat de Mediafax.
Fara impact asupra mediului
Reprezentantii Garzii de Mediu intentioneaza sa demareze, in cel mai scurt timp, un control la societate pentru a vedea in ce masura incidentul produs ieri ar fi putut fi prevenit. "In cel mai scurt timp, Garda va face un control amanuntit asupra cauzelor producerii accidentului, daca au fost facute la timp reviziile, daca presiunea era cat trebuia sau a fost mai mare, dar si pentru a vedea in ce masura a fost un accident care nu se putea prevedea sau in ce masura a fost o chestiune care s-ar fi putut preintampina", a explicat un comisar al Garzii de Mediu. Totodata, acesta a precizat ca accidentul produs la Oltchim nu a avut un impact semnificativ asupra mediului, iar in prezent situatia se afla sub control. (n Andrei GHICIUSCA)
Actiuni suspendate de la tranzactionare
Actiunile combinatului chimic Oltchim au fost suspendate, ieri, la ora 13:04, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. La ora suspendarii, cotatia actiunilor era in scadere cu 6,67%, la 1,05 de lei, pe un rulaj de circa 236.000 de lei. Decizia de suspendare de la tranzactionare a titlurilor Oltchim a fost luata de BVB in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.