Un hotel detinut de sotia liberalului Dan Radu Rusanu a asigurat cazarea pentru mai multi oficiali din sistemul sanitar, fara o licitatie prealabila.Trecerea CNAS la liberali a avut
efecte pozitive in conturile
familiei Rusanu O data cu numirea lui Vasile Ciurchea in postul de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-au inmultit si sejururile facute de angajatii Casei la hotelul International din Sinaia, care apartine sotiei deputatului PNL Dan Radu Rusanu. Motivul: o serie de intilniri organizate de CNAS la care au participat pe linga angajatii proprii personal din partea Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si a Autoritatilor de Sanatate Publica din toata tara. Din martie 2007 pina in luna iunie, au avut loc cinci astfel de intilniri, toate programate in timpul saptaminii, si nu in weekenduri, cind turistii sint cei care ocupa hotelurile de pe Valea Prahovei. In total, sint 15 zile petrecute la Sinaia, de aproximativ 450 de oameni, dupa estimarile facute de unii participanti. Daca acestia ar fi fost cazati in camere duble, conform preturilor afisate pe site-ul Hotelului International, costul total al sederii, fara a lua in considerare mesele organizate, ar fi de 337.500 de euro.

Biroul de presa al CNAS ne-a comunicat ca nu se poate calcula costul exact al acestor actiuni, deorece cazarea fiecarui participant a fost platita de Casa de Sanatate sau de Autoritatea de Sanatate de care apartinea. De asemenea, oficialii CNAS ne-au precizat ca nu s-a organizat o licitatie pentru asigurarea de servicii hoteliere, deoarece valoarea separata a acestor contracte a fost mai mica de 125.000 de euro.

La rindul sau, Dan Radu Rusanu ne-a declarat: „Eu n-am nici o treaba la hotel International. Sotia mea e actionar acolo. Eu nu sint. E afacerea ei, e treaba ei. Vorbiti cu dinsa daca vreti o declaratie".

Vasile Ciurchea a fost numit presedinte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la sfirsitul lunii februarie, dupa ce primul-ministru Calin Popescu Tariceanu l-a demis pe Cristian Vladescu, la propunerea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ciurchea are insa o legatura indirecta chiar cu primul-ministru, principalul sustinator al ministrului Nicolaescu in Guvern. Pina in 2003, el a fost director general la Casa de Asigurari a Armatei, unde l-a avut ca presedinte pe Serban Radulescu, medicul personal al lui Tariceanu. Radulescu a fost si singurul medic ce l-a insotit pe primul-ministru anul trecut la clinica din Franta, unde acesta a fost operat la genunchi. Intre postul de la Casa de Asigurari a Armatei si cel de pina in fe-bruarie, din ministerul condus de Nicolaescu, Ciurchea a fost director general la CNAS pe timpul guvernarii PSD, fiind demis dupa alegerile din 2004 de Cristian Vladescu. O ancheta Cotidianul a aratat ca unul dintre motivele inlocuirii lui Vladescu din functie, criza de medicamente din farmacii, era fals, rapoartele prefectilor aratind exact contrariul.

Calendarul intilnirilor CNAS la hotelul lui Rusanu • 12-15 martie 2007 - instruire cu tema „Management si Planificare Strategica" pentru directorul executiv management si economic al caselor de asigurari de sanatate judetene.

• 15-18 aprilie 2007 - intilnirea de lucru cu participarea presedintilor directori generali si a directorului executiv management si economic, precum si al directorului executiv planificare, dezvoltare, relatii cu furnizorii din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene.

• 16-18 mai 2007 - intilnirea de lucru cu participarea medicilor-sefi din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene.

• 3-4 iunie 2007 - intilnirea de lucru cu presedintii directori generali ai caselor de asigurari de sanatate pentru prezentarea problemelor din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene.

• 12-14 iunie 2007 - intilnirea de lucru cu CAS si ASP pentru analiza controalelor mixte desfasurate de CAS si ASP si stabilirea masurilor de implementare a Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara.

Amanunte despre proprietatea lui Dan Radu Rusanu, pe www.cotidianul.ro/select