Alaturi de specialisti in arheologia si patrimoniul regiunii Rosia Montana si mai ales alaturi de ultimii aurari, cei care au cunoscut si au platit de-a lungul ultimului veac pretul aurului, echipa care a realizat documentarul dezvaluie povestea unei
Alaturi de specialisti in arheologia si patrimoniul regiunii Rosia Montana si mai ales alaturi de ultimii aurari, cei care au cunoscut si au platit de-a lungul ultimului veac pretul aurului, echipa care a realizat documentarul dezvaluie povestea unei regiuni aparte din tara noastra.


TVR 1 ne propune o incursiune indrazneata prin cinci milenii de istorie a mineritului de aur in Muntii Apuseni. Povestea acestui documentar incepe cu trei ani si jumatate in urma, cand lumea stiintifica internationala fremata de emotia celor mai recente descoperiri arheologice de la Rosia Montana, si intrucatva de grija acestui patrimoniu. Congresele arheologilor discutau vechimea si importanta galeriilor miniere de la Rosia Montana, relevanta lor in contextul cunoasterii istoriei antice europene, petele albe ale trecutului nostru care promiteau sa fie descifrate. "Toate acestea mi-au cazut in mana din intamplare. Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost ca este un subiect demn din toate punctele de vedere de interesul opiniei publice, dincolo de polemicile care la un moment sau altul se deruleaza in jurul unei zone sau unui proiect, romanii au dreptul si datoria sa-si cunoasca valorile", a declarat Cristina Oancea, semnatara scenariului si a regiei acestui documentar. Asa ca a luat legatura cu conf. dr. Horia Ciugudean, caruia i-a propus sa fie consultantul stiintific al acestui proiect de documentar despre istoria mineritului de aur in Muntii Apuseni.


DOCUMENTARE. Pana la inceperea filmarilor, perioada de documentare a fost fascinanta. Plecata in cautarea celor care ar fi putut-o ajuta la realizarea proiectului, Cristina si-a dat seama ca punctul-cheie nu il constituie "aurul", ci "aurarii" care sunt "chiar pretul aurului, care nu merita platit". "Am filmat in numeroase locatii, cu oameni in varsta, care au reconstituit pentru noi dispozitive si tehnici aproape uitate, care au dat practic viata unei lumi, si daca tinem cont si de vreme, si de anotimpuri cred ca n-am filmat mult, vreo 30 de zile in total, intre martie si octombrie 2005", povesteste realizatoarea documentarului. A urmat apoi o lunga si dificila alegere a ceea ce era mai bun si mai important dintr-un total de peste 40 de ore de material filmat, care reprezinta o adevarata istorie orala a unei regiuni.


TACERE. "Frica de Securitate nu s-a stins nici azi intr-un sat unde oamenii au fost batuti ca sa dea aurul", marturiseste Cristina Oancea. Tocmai de aceea a fost impresionata si a respectat tacerea celor care n-au vrut sa vorbeasca: "Putine interviuri realizate in viata m-au impresionat pana intr-atat, prin rostirea domoala care ascunde in taceri dureri nestiute, purtate cu demnitate, si a caror taina m-am straduit sa o respect". Iar cei care au vorbit au avut atat de multe de spus incat realizatoarei i-a venit foarte greu sa taie la montaj. "Un personaj al acestui film, iesind din incaperea aproape inghetata unde am inregistrat doua ore de interviu, a izbucnit: «Macar acum am spus TOT!»... Nenea Zeno Crasnic, respectat si iubit in satul lui ca un patriarh, nu mai este, dar cuvintele lui mi-au ramas in suflet si fiecare necesara taietura de montaj a fost pentru mine o decizie grea", a adaugat Cristina.


Povestea ultimilor aurari din Apuseni o puteti afla in aceasta seara, la TVR, incepand cu ora 21:45. In octombrie 2006, filmul a fost premiat pentru cel mai bun sceanriu la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Televiziune de la Bar (Muntenegru).


Munca in echipa"Timpul trece incet in Apuseni, dar trece, si aurarii mor... Oameni pe care i-am filmat in martie plecasera deja, in iunie, catre lumea mai dreapta de Dincolo. Noi n-aveam voie sa intarziem, nici sa gresim. Si cei care si-au asumat alaturi de mine sa lucreze la acest proiect stiau asta", ne-a marturisit Cristina Oancea.
Cei care au ajutat-o sunt Ion Cristodulo (director de imagine), Octav Lungu (director de productie), Victor Marinescu (asistent imagine), Mioara Maftei (montaj), Eugenia Grigore (coloana sonora), Vasile Harasenciuc, Crina Bolboceanu. De asemenea, telespectatorii vor regasi o voce pe care, cu siguranta, o indragesc: actorul Mircea Albulescu. "Am lasat la urma pe domnul profesor Horia Ciugudean, care mi-a asigurat nu doar o consultanta stiintifica de mare rigurozitate si acces la informatii de ultima ora, ci mai ales mi-a deschis poarta catre casele si catre inimile Buciumanilor... si stiu ca fara increderea pe care mi-a aratat-o si fara girul profesional pe care domnia sa l-a conferit proiectului meu n-as fi putut inregistra interviuri cu cei mai importanti arheologi care s-au ocupat de patrimoniul minier antic din Apuseni", a completat realizatoarea documentarului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.