Cateva emisiuni difuzate in grilele de vara romanesti pretind ca duc telespectatorul "dincolo de aparente", ca dezvaluie "mistere" din viata intima a VIP-urilor autohtone. Modelul, criticat indeajuns de analistii media, este importat din SUA, patria
Cateva emisiuni difuzate in grilele de vara romanesti pretind ca duc telespectatorul "dincolo de aparente", ca dezvaluie "mistere" din viata intima a VIP-urilor autohtone. Modelul, criticat indeajuns de analistii media, este importat din SUA, patria tuturor experimentelor din showbiz, unde televiziunea suplineste adeseori privirea pe "gaura cheii". Expunerea poate fi supradimensionata acum cu YouTube, unde oricine poate pune tot ce vrea, fara cenzura. Ceea ce le lipseste versiunilor americane este mahalaua romaneasca, pe care prezenta Oanei Zavoranu, a lui Gigi Becali, sau a cuplurilor Bahmuteanu-Prigoana, Moni-Iri o asigura pe orice canal si in orice format de emisiune.
Tristetea este ca in 90% din cazuri dincolo de aparente nu se afla nimic, iar misterele celebritatilor pe care aceste emisiuni sustin ca le dezvaluie se dovedesc a fi mizerii sau banalitati. Pe Antena 1, 2, 3, pe Euforia Lifestyle Tv, pe Acasa, pe Romantica sau pe B1 TV functioneaza retete similare care pleaca de la stereotipul ca telespectatorii, dar mai ales telespectatoarele mor de curiozitate sa afle ce au in casa Irinel sau Tantareanu, ce catel plimba diverse Andree, ce masini cumpara, ce cure de slabire mai fac manelistii si fotbalistii, potentatii din politica si din afacerile cu vizibilitate. Premisa nu este falsa, exista o anume curiozitate pe care s-a construit industria starurilor, dar emisiunile sunt adeseori penibile, iar selectia invitatilor dezvaluie, dincolo de aparente si de eforturile moderatorilor (uneori meritorii) lipsa de concept a realizatorilor.
O alta miza ar fi "sinceritatea" invitatului, dispus sa-si puna atunci si acolo, in exclusivitate, intimitatea pe tava. Sinceritate indoielnica, asa cum indoielnice raman si biografiile celor chemati sa vorbeasca despre viata si cariera lor. Si nu discutam aici despre cazurile de "sinceritate" extrema gen Oana Zavoranu, care se scuipa in direct cu maica-sa, si nici de lamentarile encomiastice la capataiul Patriarhului sau al lui Motu Pittis (totuna pentru ipocriti, show sa fie), ci de indivizi mai elaborati. Intr-o editie a "Conferintei de presa" de pe Antena 2, condusa decis si cu farmec de Diana Munteanu, invitatul Madalin Voicu vorbeste despre relatia sa extraconjugala. Nu-i prima data. Declara ritos ca e un tip cu principii si ca n-are nimic mai scump pe lume decat familia si copiii, apoi arata ca e normal sa aiba amanta, ca e dreptul lui si, iata, el are curajul sa recunoasca public. O intrebare bine plasata, "dar sotia ce parere are?", dezvaluie cinismul personajului: probabil ca si ea are pe cineva, nu-i asa, dar copiii sunt cei mai importanti, familia e sfanta bla-bla, bla-bla. Solicitate sa dea invitatului o nota pentru "sinceritate", jurnalistele de la reviste mondene invitate la conferinta de presa ii dau, vrajite, 10 cu felicitari cinicului care exhiba adulterul si, mai mult, arunca pe piata despre propria sotie o prezumtie mizera la care ea nu poate raspunde. Sinceritate de doi bani, notata la maxim de o presa mondena imatura si cu putina judecata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.