"Vom propune Guvernului, impreuna cu Ministerul Agriculturii, ca Romania sa solicite Comisiei Europene instituirea unui mecanism, precum fondul de solidaritate, in contextul in care, date fiind efectele inundatiilor si secetei in Romania si in alte t
"Vom propune Guvernului, impreuna cu Ministerul Agriculturii, ca Romania sa solicite Comisiei Europene instituirea unui mecanism, precum fondul de solidaritate, in contextul in care, date fiind efectele inundatiilor si secetei in Romania si in alte tari, este necesar un instrument de interventie mai rapid", a spus Ciocanea. Seful DAE a mentionat ca Guvernul Romaniei urmeaza sa inainteze propunerea primita din partea DAE si a Ministerului Agriculturii la prima intalnire a ministrilor Agriculturii din tarile UE. Ciocanea a precizat ca aceasta ar putea fi prima solicitare a Romaniei catre Comisia Europeana.
Potrivit acestuia, sistemul actual in care fermierii sunt ajutati de Uniunea Europeana pentru combaterea efectelelor inundatiilor si secetei nu permite o interventie rapida.
El a precizat ca aceasta propunere va fi facuta Guvernului in luna septembrie, in cadrul Comitetului Interministerial pentru Afaceri Europene, care se va intruni sub conducerea primului-ministru.
Seful DAE a mentionat ca, pentru a-si sustine punctul de vedere, Romania va trebui sa propuna "o serie de elemente punctuale", printre ideile avute in vedere fiind acordarea unui sprijin pentru fermieri pentru o singura data intr-un interval de timp, precum si verificarea rezultatelor ajutoarelor.
Ciocanea a mentionat ca in cadrul aceluiasi Comitet Interministerial se va propune Guvernului instituirea unui grup de lucru pentru formularea pozitiei Romaniei privind revizuirea bugetului UE din 2008-2009. Potrivit acestuia, Agricultura ar putea fi un subiect important in revizuirea bugetara europeana.
"Va fi, poate, nevoie de o revizuire majora a Politicii Agricole Comune, pentru ca, in UE, au intrat doua state cu potential agricol mare, Polonia si Romania. Politica agricola trebuie modernizata si nu renationalizata", a spus Ciocanea.
El a adaugat ca, tot in septembrie, in cadrul Comitetului, DAE va propune Guvernului o monitorizare bilunara a indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in planul national de reforma in legatura cu implementarea Agendei Lisabona. Seful DAE a mai anuntat ca, in 10 septembrie, va avea loc prima vizita peer-review din partea Uniunii Europene in Romania pe acest subiect.
Ciocanea a mentionat ca, practic, DAE va propune Guivernului o monitorizare bilunara a actiunilor care cresc competitivitatea economica a Romaniei. El a mentionat ca o prioritate de prim rang a Romaniei este cresterea competitivitatii economice, domeniu in care tara noastra trebuie sa faca cheltuieli. Adrian Ciocanea a adus drept argument in sprijinul afirmatiilor sale si declaratiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la faptul ca Romania inregistreaza o stagnare in legatura cu cresterea competitivitatii. (Gabi MOROIANU)
Avem rezerve de apa pentru tot anul
Administratia Nationala "Apele Romane" a informat ca, in lacurile de acumulare s-au adunat 22 milioane de metri cubi de apa numai din ploile cazute in decursul a trei zile.
Potrivit unui comunicat de presa al ANAR, in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,78 miliarde metri cubi fata de cerinta de apa de 2,2 milioane metri cubi pe trimestrul al III-lea. Gradul mediu de umplere este de 67,8%, din care 61% in lacurile de acumulare din administrarea Hidrolelectrica si 83% in lacurile din administrarea Apelor Romane. "Din estimarile pentru urmatoarele luni, septembrie-noiembrie 2007, rezerva de apa din principalele lacurile de acumulare acopera cerinta de apa pentru anul in curs", precizeaza comunicatul. (L.M.)
Despagubiri de primavara
Conducerea Ministerului Agriculturii (MADR) ar putea decide daca va acorda despagubiri si pentru cele 900.000 ha cu culturi de primavara afectate de seceta.
"Deocamdata nu am luat nici o decizie in aceasta privinta, intrucat producatorii agricoli nu au incheiat asigurari pentru cea mai mare parte din suprafata afectata, evaluata la aceasta ora la 900.000 ha", a declarat secretarul de stat stat in MADR, Gheorghe Albu, transmite Rompres.
Acesta a precizat ca in cazul in care se va decide acordarea de despagubiri si pentru culturile de primavara - porumb, floarea soarelui, soia si sfecla - Guvernul trebuie din nou sa declare stare de calamitate in zonele afectate, adica in sudul si estul tarii, Moldova si Dobrogea.
Executivul a declarat zone calamitate in 34 de judete si a alocat peste 500 de milioane de lei pentru despagubirea fermierilor ale caror culturi de toamna au fost afectate de seceta.
Despagubirile sunt cuprinse intre 600 lei si 750 lei/ha pentru culturile asigurate si se acorda numai daca au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din productie. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.