Guvernul va decide in septembrie asupra solicitarii pe care o va face Comisiei Europene cu privire la un mecanism financiar de interventie rapida in agricultura, in conditii speciale precum seceta sau inundatiile, a declarat ieri seful Departamentulu
Guvernul va decide in septembrie asupra solicitarii pe care o va face Comisiei Europene cu privire la un mecanism financiar de interventie rapida in agricultura, in conditii speciale precum seceta sau inundatiile, a declarat ieri seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, citat de NewsIn.DAE si Ministerul Agriculturii vor propune Guvernului sa solicite CE instituirea unui mecanism financiar de genul fondului de solidaritate in contextul in care, in situatii speciale, precum inundatiile si seceta, este nevoie de un instrument de interventie mai rapid.Actualele masuri in situatii speciale nu permit o interventie rapida, a argumentat intr-o conferinta de presa secretarul de stat Adrian Ciocanea. Propunerea se afla insa la stadiul de idee. "Ne-am gandit la o solicitare generala, dar va trebui sa propunem o serie de elemente punctuale precum acordarea sprijinului o singura data intr-un anumit interval de timp, verificarea rezultatelor obtinute cu banii respectivi si flexibilitatea, pentru a avea o marja mai mare de miscare intrucat se stie ca in agricultura sunt cazuri specifice, nu generale", a explicat Ciocanea.Este prima solicitare de acest gen pe care Romania o va face CE in calitate de stat membru, a mai spus Ciocanea. Propunerea va fi facuta in cadrul unui comitet interministerial pentru afaceri europene, condus de primul-ministru. In cadrul aceleiasi reuniuni din septembrie, DAE va mai propune si crearea unui grup de lucru pentru reflectie privind revizuirea bugetara la nivelul UE, in care agricultura poate fi un element esential. "Ar fi nevoie de o revizuire majora a Politicii Agricole Comune (PAC), nu numai de o completare a acesteia, pentru ca in UE au intrat doua state cu un potential agricol mare, Polonia si Romania. PAC trebuie modernizata, nu renationalizata", a spus seful DAE.In 2008 se va discuta, la nivel european, revizuirea instrumentelor PAC, despre cote, dreptul de productie, mecanismele de plata directa, plafoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.