Compania americana Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, cu o cifra de afaceri de 11,9 miliarde de dolari in 2006, a primit noi amenzi pentru nereguli descoperite la fermele sale din Romania. De data aceasta este vorba despre
Compania americana Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, cu o cifra de afaceri de 11,9 miliarde de dolari in 2006, a primit noi amenzi pentru nereguli descoperite la fermele sale din Romania. De data aceasta este vorba despre crescatoriile detinute in judetul Arad, care functioneaza fara autorizatii de mediu.


"Nici una din cele sapte ferme din judet nu are autorizatie de mediu. Doua au fost amendate mai demult, alte doua au fost sanctionate ieri (luni - n.r.), iar la trei nu am terminat cercetarile si risca si ele sanctiuni", a declarat ieri comisarul-sef al Garzii de Mediu Arad, Attila Szekely. Smithfield s-a ales astfel cu o amenda de 100.000 de lei de la Garda de Mediu Arad. Iar cele sapte ferme aradene nu aveau nici autorizatie sanitar-veterinara, desi functionau bine mersi.


ILEGAL. De altfel, dupa aparitia pestei porcine la cele doua ferme ale americanilor din localitatile timisene Cenei si Igris - la doar doua luni dupa ce Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara anuntase ca Romania e libera de aceasta boala - , controalele au scos la iveala ca, din cele 33 de crescatorii de godaci Smithfield de pe plaiurile mioritice, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din ele nici macar nu au fost depuse actele necesare obtinerii acestui aviz. In plus, doar 17 din cele 25 de ferme Smithfield din Timis au autorizatie de mediu, restul fiind in procedura de obtinere a avizului. Asta pe langa incalcari ale legislatiei sanitar-veterinare.


PROBLEME. Smithfield nu a comentat cu privire la aceste nereguli, insa a cerut vinerea trecuta autorizatia de ardere si ingropare a celor aproape 40.000 de porci ce trebuie eutanasiati din cele doua ferme timisene. Insa operatiunea nu merge prea bine, pentru ca Smithfield nu are conditiile necesare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.