Boc a prezentat doua grafice care arata ponderea fiecarui partid la impartirea banilor pentru invatamantul preuniveristar. In martie 2007, cand PD era inca partid de guvernamant, prin HG 300, primarii PD au primit 31,7% din cele 543 de milioane RON,
Boc a prezentat doua grafice care arata ponderea fiecarui partid la impartirea banilor pentru invatamantul preuniveristar. In martie 2007, cand PD era inca partid de guvernamant, prin HG 300, primarii PD au primit 31,7% din cele 543 de milioane RON, urmati de cei ai PSD, cu 31,3%, si de PNL-24,3%. Prin hotararea de Guvern adoptata pe 7 august, distribuirea altor 320 de milioane de lei arata o rasturnare spectaculoasa a proportiilor. Primarii PNL beneficiaza de 42,6% din suma, secondati de edilii social-democrati, cu 38,8%. In schimb, democratii trebuie sa se multumeasca doar cu 7,6%, cu un procent mai mult decat primesc primarii UDMR. Cei mai defavorizati sunt primarii democrati din regiunea de nord-est care primesc doar 3,6% din banii alocati invatamantului in Moldova.
Mijloace utilizate anterior de Guvernul Nastase
Potrivit lui Boc, aceste procentaje demonstreaza defavorizarea administratiilor locale, in fruntea carora sunt membri ai PD, si privilegierea liberalilor. Totodata, PSD a avut de castigat in urma amenintarilor cu motiunea de cenzura care urma sa fie depusa daca primarii pesedisti nu beneficiaza de mai multe fonduri. "Asistam la o mita politica a Guvernului cu bani de la buget... Nu avem nici o vina ca guvernam aceste comunitati locale", a declarat Boc, iritat de faptul ca nici o scoala din Cluj, localitate in care este primar, nu a primit vreun leu prin hotararea de Guvern incriminata. De altfel, in aceasta situatie se regasesc 320 de obiective din 67 de localitati conduse de edili democrati. "Nu vindem pe banane interesul public. Romania risca sa devina stat bananier daca Guvernul continua aceste practici", a spus Boc aratand ca premierul Tariceanu se foloseste de mijloace utilizate anterior pe scara larga pe vremea guvernului Nastase. Desi PSD a primit mai multe fonduri in august comparativ cu luna martie 2007, Mircea Geoana este si el nemultumit dandu-i dreptate lui Boc in ceea ce priveste alocarea banilor pe criterii politice. "In ce priveste repartizarea de fonduri pentru scoli, aici intr-adevar domnul Boc are dreptate. S-au dat catre primarii PNL 80% din fonduri si aici este vorba de alocarea politica a acestor fonduri", a declarat ieri Geoana. (Adrian ILIE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.