Conturile Primariei Capitalei ar putea fi blocate, dupa ce instanta Curtii de Apel Bucuresti a obligat municipalitatea sa-i plateasca despagubiri de aproximativ 18 milioane de euro omului de afaceri Constantin Costanda, proprietarul unei suprafete
Conturile Primariei Capitalei ar putea fi blocate, dupa ce instanta Curtii de Apel Bucuresti a obligat municipalitatea sa-i plateasca despagubiri de aproximativ 18 milioane de euro omului de afaceri Constantin Costanda, proprietarul unei suprafete din parcul Bordei. Constanda a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care Primaria Municipiului Bucuresti este obligata sa-l despagubeasca, iar un executor judecatoresc a acordat municipalitatii un termen de 15 zile pentru a efectua plata, in caz contrar fiind nevoit sa puna sechestru pe conturile primariei.
Primaria nu este interesata de alte propuneri
Avocatul lui Costica Constanda a propus doua variante de negociere cu primaria. Prima varianta este aprobarea in urmatoarea sedinta de consiliu a planului urbanistic zonal pentru zona Bordei, in asa fel incat proprietarul sa poata sa construiasca. Aceasta varianta presupune insa, potrivit Realitatea Tv, ca Primaria Capitalei sa creeze un spatiu verde pe un alt teren ca si cel din Parcul Bordei pe care ar urma sa se construiasca. Cea de a doua varianta este ca Constantin Constanda sa ramana proprietar pe doar 5000 de metri din Parcul Bordei si sa primeasca dreptul de a construi pe jumatate din aceasta suprafata, iar pentru restul de 28.000 de metri patrati pe care ii cedeaza primariei, sa primeasca terenul viran aflat in spatele Guvernului. Deocamdata insa, nici primarul si nici consilierii municipali nu s-au aratat interesati de aceste propuneri. Potrivit Realitatea Tv, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu (foto), sustine ca decizia apartine consilierilor municipali, dar ca le va cere sa suporte pagubele daca bugetul primariei saraceste cu 18 milioane de euro. Totodata, Videanu a spus ca municipalitatea nu se afla in situatia de a i se bloca conturile, intrucat o institutie publica nu poate recurge la plata daunelor cu titlu executoriu, daca nu are prevazut in buget sume pentru acest lucru.
Referitor la aceasta situatie, primarul Secorului 1 Bucuresti, Andrei Chiliman, il considera principalul responsabil pe Adriean Videanu, despre care a spus ca "ar fi trebuit sa se ocupe de procesul cu Costanda, sa angajeze un avocat bun, care sa apere interesele Primariei si ale Consiliului". La randul lui, Videanu a spus ca nu contesta decizia instantei pentru ca nu are dreptul institutional sa o faca si ca el trebuie sa o puna in practica. De asemenea, reprezentantii PSD din Consiliul General sustin ca reprezentantii PD si PNL sunt de vina pentru actiunea in justitie a lui Constanda, pentru ca nu au votat in 2003 ca proprietarul zonei Bordei sa intre si in posesia Planului Urbanistic Zonal, asa cum ceruse instanta. (Andrei GHICIUSCA)
Hotarare definitiva
Foto: Mediafax Costica Costanda (foto) a intrat in posesia unei suprafete de 3,3 hectare de teren de pe malul lacului Floreasca, in septembrie 2003. In 2005, omul de afaceri a cerut Consiliului General sa ii aprobe ocuparea cu constructii a unei treimi din zona verde a parcului Bordei, exact cat prevedea PUZ-ul initial. Nu a trecut propunerea si in prima faza, in 2005, Costanda a castigat in justitie. Primaria a facut recurs, pe care l-a castigat in 2006. La Curtea de Apel insa, Constanda a obtinut o hotarare definitiva si irevocabila prin care municipalitatea este obligata sa aprobe PUZ-ul solicitat si sa plateasca despagubiri de 17.8 milioane de euro, suma reprezentand veniturile pe care omul de afaceri le-ar fi obtinut in urma valorificarii constructiilor din zona. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.