Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ieri ca americanul anchetat in dosarul privatizarilor strategice poate pleca din Romania. I-a fost de ajutor un precedent al CEDO.Vadim Benyatov promite ca
va veni la audieri Magistratii au respins ieri recursul procurorilor DIICOT la decizia din 31 iulie a Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care a revocat interdictia de a parasi tara in cazul lui Vadim Benyatov. Pe 2 iulie, consultantul Benyatov ceruse CAB sa ii ridice interdictia de a parasi tara pe motivul ca intentiona sa-si vada familia si sanatatea lui era precara. Instanta suprema a admis ieri o exceptie ridicata de avocatul lui Benyatov, Cristian Iordanescu, care a invocat o decizie CEDO contra Romaniei, pronuntata in iunie. Conform acestei decizii, obligatorie pentru Romania, procurorii nu sint considerati magistrati independenti, din pricina subordonarii fata de ministrul Justitiei, deci nu pot decide masuri asiguratorii, cum ar fi cea de interdictie de parasire a tarii. CAB hotarise inca din iarna inlocuirea masurii de parasire a Bucurestiului, luata impotriva lui Benyatov, cu cea de parasire a tarii, iar de atunci aceasta a fost prelungita de procurori la fiecare 30 de zile.

Parchetul General s-a raportat critic la decizia Inaltei Curti. ĄPina acum, impotriva acestor decizii ale procurorilor, avocatii au depus plingeri si toate au fost respinse de instanta", a declarat pentru Cotidianul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvint al Parchetului General. El a completat ca Parchetul va inainta de urgenta un recurs in interesul legii prin care sa fie recunoscut dreptul procurorilor de a lua astfel de masuri asiguratorii. Avocatul lui Benyatov are insa o viziune diferita. ĄProcurorul nu poate aplica o astfel de sanctiune, potrivit ultimelor decizii CEDO, intrucit este subordonat ministrului Justitiei", a declarat pentru Cotidianul Cristian Iordanescu.